03.03.2014.

Volonterski centar Zagreb dodijelio je petog Volonterskog Oskara, nagradu za zagrebačkog volontera/ku godine, i ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom. Nagradu je osvojila Maša Davidović, djevojački Vikić-Topić (1986.), volonterka Dječjeg doma Zagreb koja je odnijela 66% od ukupno 2260 glasova građana. U užem krugu izbora uz nju su se nalazili i Adrijana Žilić Micevski (1982.), volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima te Mile Mrvalj (1959.), volonter udruge Ulični suputnik.

Maša u dječjem domu volontira 6 i pol godina. U 2013. godini odradila je 280 sati u druženju, igri i šetnji s jednim dječakom, štićenikom Dječjeg doma Zagreb (Nazorova 49), koji brine o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Neku ne posjećuju roditelji ni rodbina te većinu vremena provode kao dio grupe, s ostalim štićenicima. Za djecu koja imaju i određene veće poteškoće često je teže pronaći zainteresirane volontere. Upravo je njima osobito važno da imaju ''svojeg'' volontera kako bi iskusili odnos koji ih stavlja u centar pažnje i pozornosti jedne osobe. Maša je prihvatila volontirati s visoko neurorizičnim djetetom starim 1,5 godinu. Od samog početka dolazila mu je gotovo svakodnevno i redovito ga posjećivala u bolnici kada bi bio hospitaliziran. Uz Mašinu podršku i angažman vidno je napredovao, a stručni djelatnici doma su se složili da je tome bitno pridonijela čvrsta emocionalna veza koju je Maša s njim ostvarila. S njim i njegovim posvojiteljima i danas je u kontaktu. Trenutno volontira s dječakom koji ima višestruke teškoće. Uspostavio je toplu emocionalnu vezu s Mašom i vidno napredovao. Kada je počela volontirati Maša je bila studentica medicine, a uz volontiranje za vrijeme studija osvojila je Dekanovu nagradu i ostvarila pravo na Gradsku stipendiju za nadarene studente. Kroz volontiranje je usvojila znanja i vještine potrebne u odgoju djece s posebnim potrebama i unaprijedila svoje komunikacijske vještine. Mašina spontanost, otvorenost, iskrenost i toplina pridonijeli su tome da je vole sva djeca iz skupine, a njezin vedar karakter nadahnjuje i tete. Kroz njen angažman djeca uče i osjećaju važnost emocionalnog odnosa i usvajaju empatiju izuzetno bitnu za njihov razvoj. Kako kažu u Dječjem domu, ''Svojim primjerom i predanošću Maša pozitivno utječe na druge volontere angažirane u našem domu, promiče prave vrijednosti volontiranja i vrijednosti koje zagovara i naša ustanova.''
 

 

 

 
 

03.02.2014.

Pozivamo sve građane, stare i mlade, male i velike, volontere, ali i one koji će to tek postati :) pročitajte priče troje kandidata te glasujte za kandidata/kinju po svojem izboru!

Glasovati možete bilo elektronskim putem koristeći ovu stranicu, u uredu VCZ-a u Ilici 29 putem glasačkih listića ili slanjem svojih glasova poštom na adresu Volonterskog centra Zagreb. Da bi bila valjana, pošiljka treba sadržavati Ime i prezime, OIB i potpis osobe koja glasuje, te ime i prezime kandidata kojemu se daje glas.

Požurite i pročitajte profile kandidata i njihove priče u nastavku....
 
 
 
U prvom krugu, na temelju natječaja kriterija, stručno povjerenstvo je odabralo troje kandidata koji su ušli u uži krug natječaja. Ove godine peteročlano Povjerenstvo čini:

- Nikolina Piršljin, prošlogodišnja dobitnica Volonterskog Oskara
- Josipa Mihić, predstavnica organizatora natječaja, članica Upravnog odbora Volonterskog centra Zagreb
- Mateja Petrić, predstavnica Grada Zagreba, Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
- Violeta Vidaček-Hainš, predstavnica organizatora volontiranja, Fakultet organizacije i informatike
- Danijela Trbović, predstavnica medija, novinarka HRT-a

Odabirom troje finalista otvoren je drugi krug natječaja za Volonterskog Oskara, zagrebačku nagradu za volontera/ku godine. Sada na scenu stupate VI, građani koji ćete odabrati kandidata/kinju za kojeg/ju smatrate da zaslužuje ovu nagradu.

Glasovanje se zatvara 25. veljače 2014.

Volonterski centar Zagreb
Ilica 29, HR-10 000 Zagreb
TEL. 01/ 3013 058
FAX. 01/ 3013 736
MOB. 098/ 373 615
e-mail. zvs@vcz.hr

 

 


 
 

20.12.2013.


Volonterski centar Zagreb u 2013. godini raspisao je natječaj za Volonterski Oskar, zagrebačku nagradu za volontera/ku godine.

Ovim putem pozivamo sve neprofitne organizacije koje rade s volonterima da za nagradu Volonterski Oskar nominiraju volonterke i volontere koji su dali poseban doprinos njihovom radu, korisnicima i razvoju organizacije te im na taj način iskažu dodatno priznanje.

Volonterski Oskar nagrada je za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini Grada Zagreba, na godišnjoj osnovi. Dodjeljivanjem Volonterskog Oskara želimo istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu.

Aktivnost se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom, Uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Dodatne informacije o natječaju pronađite na stranici, a prema potrebi molimo koristite sljedeće kontakte:

Volonterski centar Zagreb
Ilica 29, HR-10 000 Zagreb
TEL. 01/ 3013 829
FAX. 01/ 3013 736
MOB. 098/ 373 615
e-mail. zvs@vcz.hr

   
   
   
Volonterski oskar 2009 Volonterski oskar 2010 Volonterski oskar 2011 Volonterski oskar 2012