Učimo i zabavljamo se na radionicama o održivom razvoju!

U okviru projekta „Školska volonterska zajednica – snaga za održivi razvoj“, financiranog od strane Hrvatsko-švicarskog programa suradnje, Udruga O.A.Z.A. – Održiva Alternativa Zajednici kroz svibanj i lipanj uz koordinacijsku ulogu VCZ-a provodi orijentacijske radionice o održivom razvoju za učenike četiri partnerske škole u projektu: Osnovna škola Augusta Šenoe, Osnovna Škola Josipa Kozarca Slatina, IX. gimnazija Zagreb i Industrijsko-obrtnička škola Slatina.

Program izvedbe orijentacijske radionice o održivom razvoju jedan je od programa izobrazbe priloženih prvom cjelovitom oglednom Kurikulumu za razvoj volonterskog programa i održivi razvoj za osnovne i srednje škole. Učenici će kroz radionice steći osobno iskustvo rada u vrtu i iskustvo rada s biljkama i zemljom, razviti će vještine brige za biljke i usvojiti osnovne principe brige za okoliš (empatija, strpljenje, briga za druge). Cilj radionice je potaknuti i inspirirati učenike na uključivanje u rad u školskim vrtovima kroz povezivanje s biljkama i okolišem. U suradnji s Udrugom O.A.ZA. izrađeni su programi orijentacijskih radionica o održivom razvoju za dva uzrasta – za učenike osnovne škole i učenike srednje škole.

Veliku vrijednost provedbi radionica daje i međunarodni tim mladih volontera Udruge OA.Z.A., koji radionice obogaćuje dozom interkulturalnosti, međunarodnog iskustva i dobre zabave. Tako učenici na radionici mogu učiti nazive elemenata iz prirode na više od 5 stranih jezika, a mogu i čuti zanimljiva iskustva međunarodnih volontera. Radionice se provode vani, interaktivno, uz puno kretanja, igre i učenja!

Ključnu podršku provedbi radionica o nenasilnoj komunikaciji pružaju djelatnice partnerskih škola. Ovim putem bismo se još jednom voljeli zahvaliti Svjetlani iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina, koja je uz mentorsku podršku Udruge O.A.ZA. samostalno provela radionice u školi za više od 220 učenika. A sudeći po fotografijama, učenici su puno naučili, još više reciklirali i dobro se zabavili.

Hvala i nastavnicama Osnovne škole Augusta Šenoe, uz čiju smo podršku proveli radionice za više od 270 učenika razredne i predmetne nastave, a u provedbi nas nisu spriječile ni uporne kiše! S radionicama nastavljamo dalje, u želji da čim veći broj djece i mladih povežemo s okolišem i potaknemo svijest o održivom razvoju. Uz partnere iz O.A.ZA.-e ne sumnjamo u uspjeh!