Predstavljamo prvog volo partnera – udruga Krugovi

Kako bismo što bolje upoznali organizatore volontiranja, napravili smo seriju intervjua kroz koje smo saznali više o radu njihove organizacije i iskustvu s volonterima. Prva na redu je udruga Krugovi – Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje. Pročitajte više u nastavku teksta.

  1. Kako izgledaju zadatci volontera u Vašoj udruzi?

Zadaci volontera u našoj udruzi se razlikuju ovisno o aktivnostima i ciljevima projekata te humanitarnih aktivnosti kojima se bavi naša udruga. Ono što bih istaknula kao zajedničku točku svih volonterskih zadataka je da uključuju rad s ljudima, preciznije rad s djecom, mladima, studentima, osobama starije životne dobi, maligno oboljelim osoba, ranjivim skupinama itd. te su u velikom broju slučajeva humanitarnog karaktera.

  1. Kada imate volonterske aktivnosti, održavaju li se u Vašim prostorima ili idete na teren?

Volonterske aktivnosti se održavaju i u našim prostorima i na terenu, ovisno o potrebama naših korisnika. Volontirati u „Krugovima“ trenutno je moguće volonterskim posjetima starijim i nemoćnim korisnicima, šetnjom sa starijim i nemoćnim korisnicima, prijevozom starijih i maligno oboljelih korisnika do bolnice na terapiju,  pružanjem tele-care podrške (zvanje starijih korisnika), čuvanjem djece za trajanja Grupa podrške (za samohrane i razvedene roditelje), pružanjem pomoći djeci pripadnicima nacionalnih manjina i djeci azilantima u učenju i socijalizaciji, pisanjem stručnih članaka itd.

Prije izlaska „na teren“ volonteri prolaze edukaciju za rad s ranjivim društvenim skupinama, a na mjesečnoj bazi održavaju se i supervizije volontera.

  1. Imate li stalne volontere ili je moguće jednokratno volontiranje?

Ovisno o kojim aktivnostima i korisnicima se radi te njihovim potrebama. Poneke aktivnosti traže jednokratno volontiranje, a kod nekih je poželjno imati stalnije volontere, no nije nužno uvjet. Svaki volonter odvaja onoliko vremena koliko može uz svoje radne i studentske obaveze, a svaka pomoć važna je i dobrodošla.

  1. Na koji način pronađete najviše volontera?

Volontere najčešće pronalazimo putem internetskih stranica kao što je Volonteka te putem oglašavanja na našim društvenim mrežama. Često pored toga stavljamo pozive i na web stranice fakulteta ili tražimo usmenom predajom.

  1. Što nudite volonterima zauzvrat za volontiranje? (hrana, certifikat, edukacije, zabava…)

Volonterima se zauzvrat za volontiranje nudi prilika za edukacijom ovisno o području volontiranja. Npr. volonteri koji rade sa starijim osobama ili maligno oboljelim trebaju proći edukaciju za rad s ranjivim skupinama. Isto tako volonterima se na mjesečnoj bazi nudi supervizija s educiranim supervizorima i terapeutima. Nadalje, volonteri nakon završetka volontiranja dobivaju potvrdu o završenoj edukaciji, potvrdu o volontiranju i stečenim kompetencijama te upis volonterskih sati u volontersku knjižicu. Istaknula bih još da volonteri steknu mnogo lijepih iskustava, poznanstava te zabavnih trenutaka. Također, našim dugotrajnim volonterima rado ćemo napisati preporuku za posao, a do sada je mnogima od njih to pomoglo u potrazi za zaposlenjem.

  1. Koliki angažman volonteri mogu očekivati kod Vas? (na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj bazi, ovisno o projektu, itd.)

Ovisno o projektu i potrebama korisnika, no najčešće je riječ o sat – dva tjedno.

  1. Koliko volontera već sada imate u organizaciji?

Na humanitarnom djelovanju bude oko 10 volontera, u radu s djecom i mladima imamo ih oko 15, a za podršku sa starijima putem tele-care savjetovanja ili posjete i pomoć u kući oko 25 trenutno. Tu su i volonteri koji nam se javljaju oko organizacije aktivnosti za mlade u Novom Zagrebu, simulaciju lokalnih izbora za mlade, osmišljavanje dana susjeda Utrina i slično. Na aktivnostima za podršku obiteljima i samohranim roditeljima trenutno je oko 5 volontera.

  1. Kako za Vas izgleda savršen volonter?

Savršen volonter bi bio otvorena, društvena i empatična osoba kojoj nije problem izdvojiti sat – dva tjedno na volontiranje i pružanje pomoći onima koji je trebaju. Isto tako, osoba koja je otvorena za edukaciju te stjecanje novih znanja, kompetencija i vještina. Ono što uvijek naglašavamo da je najvažnija unutarnja namjera i želja, važnija od znanja i vještina volontera. Kada idemo s otvorenim srcem u volontiranje, iz toga često nastaju prekrasne ljudske priče o pomaganju, prijateljstvu i to bude iskustvo koje obogati cijeli život oba pojedinca.

  1. Kod odabira volontera, koliku ulogu vam igra prethodno iskustvo?

Prethodno iskustvo nije nužno. Kada osobe izraze želju za volontiranjem uvijek se trudimo upoznati ih te porazgovarati s njima o njihovim jakim strana, onome što ih zanima i u kojem se području vide. Također ih uputimo u aktivnosti i područje rada uz što im se osigura potrebna edukacija kako bi im iskustvo volontiranja bilo što ugodnije i korisnije za njihov osobni i profesionalni rast i razvoj.

  1. Možete li se sjetiti jednog iskustva s volonterima koje je bilo posebno značajno za vas i želite ga podijeliti s drugima?

Teško je izdvojiti samo jedno iskustvo. Sjećamo se iskustava s dugogodišnjim volonterima koji su bili vlasnici ili direktori na visokim pozicijama i koji su našli vremena u svom rasporedu za posjete i prijevoze starijih do bolnice. Jedan je rekao da mu volontiranje vraća osjećaj ljudskih vrijednosti i udaljava od materijalizma. I zaista je bio godinama posvećen i razvio poseban odnos s jednom starijom korisnicom, kojoj je on bio kao sin.

Volonteri su često i kreatori promjena – i mi u Krugovima također učimo od njih. Svaki volonter dođe s nekom svojom idejom i energijom. Bio je jedan volonter ESS-a, Talijan koji je svim srcem htio raditi, iako nije razumio jezik. Kada bi išao korisnicama po namirnice u trgovinu, napisali bismo mu na papirić što točno i koliko treba kupiti. Šetao je s jednom gospođom koja nije znala engleski, ali oni su se tako dobro razumjeli kroz gestikulaciju, osmijehe i jednostavno bivanje jedno pored drugoga. Ponekad je biti uz nekoga, pa čak i u šutnji, neprocjenjivo. To posebno vrijedi za teško bolesne osobe i one usamljene i depresivne, stoga baš svatko može biti volonter i bez puno iskustva. Najbolja stvar je da,  pomaganjem drugima, i sebe punite iznutra.

 

Odgovore dale: Nikolina Brnas, Tihana Pandl

*Veliko hvala udruzi “Krugovi – Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje” na gostoprimstvu i Ivi Lendić na vođenju intervjua.