VOLO PARTNER – Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce

Kako bismo što bolje upoznali organizatore volontiranja, napravili smo seriju intervjua kroz koje smo saznali više o radu njihove organizacije i iskustvu s volonterima.

Ovog puta predstavljamo Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce. Pročitajte više o njihovom dugogodišnjem iskustvu volonterskog menadžmenta u nastavku teksta.

 

 1. Kako izgledaju zadatci volontera u Vašoj udruzi?

Zadatci volontera u Centru se razlikuju ovisno o volonterskoj poziciji, odnosno aktivnosti. Trenutno najtraženija aktivnost je pomoć u učenju, posebice za matematiku, fiziku, kemiju i strane jezike. Volonteri koji pružaju pomoć u učenju, osim objašnjavanja gradiva, su tu i za motivacijsku podršku djeci i pomažu djeci da kvalitetnije organiziraju svoje vrijeme i nauče različite tehnike učenja. Jedan dio tih aktivnosti se održava uživo u djetetovu domu, a jedan dio online putem WhatsAppa ili Zooma. Postoji projekt namijenjen starijim osobama u sklopu kojeg volonteri mogu voditi tečaj za strane jezike, savjetovanje, kreativne te računalne radionice i pomoć u kući. Posebno je zanimljivo navesti da se neki od tih tečaja odvijaju online i da su stariji korisnici jako pozitivno reagirali na to. Volonteri mogu biti i asistenti u treningu za djecu s teškoćama u razvoju na programu „Moje pravo na igru i sport“ te volonteri savjetnici, odnosno psihoterapeuti za socijalno osjetljive skupine građana. Volonteri su nam potrebni i za pomoć u organizaciji pojedinih aktivnosti kada se održavaju radionice s Romima, udomiteljima, djecom, itd.

Volonteri obavljaju važne i odgovorne aktivnosti, a da bi to bilo maksimalno profesionalno, volonteri se u Centru Sunce odmah po dolasku uključuju u edukacije/treninge za osposobljavanje za aktivnosti koje će provoditi. Tako ih profesionalno osnažujemo, a korisnicima pružamo kvalitetnu uslugu. Volonterstvo je važan korak mladih budućih profesionalaca u razvoju njihove karijere.

 1. Kada imate volonterske aktivnosti, održavaju li se u Vašim prostorima ili idete na teren?

Volonterske aktivnosti se održavaju  u našim prostorima i na terenu, ovisno o potrebama naših korisnika i o rasporedu pojedinog programa ili projekta. Zbog trenutne situacije i prirode našeg rada dio aktivnosti se provodi i online.

 1. Imate li stalne volontere ili je moguće i jednokratno volontiranje?

S obzirom na prirodu rada našeg Centra, uglavnom tražimo volontere za dugotrajno volontiranje, idealno da budu barem jednu školsku godinu. Uglavnom nam volonteri nisu uključeni samo u jedan projekt, već su uključeni u različite projekte dugoročno. Volonteri nam znaju doći preko fakulteta zbog prakse ili izbornog kolegija te onda ostanu s nama. No, povremeno tražimo volontere i na jednokratni angažman, ako organiziramo velike humanitarne aktivnosti ili obljetnice. U suradnji smo s vrtićima, osnovnim i srednjim školama, fakultetima i tvrtkama te s njima dogovaramo akcije.

 1. Na koji način pronađete najviše volontera?

Volontere najčešće pronalazimo preko Volonterskog centra Zagreb, a često nam volonteri dolaze i preko fakulteta, tvrtki ili usmenih preporuka.

 1. Što nudite volonterima zauzvrat za volontiranje? (hrana, certifikat, edukacije, zabava…)

O volonterima jako brinemo i sve edukacije koje održavamo za naše volontere su besplatne. Specijalno za njih održavamo edukacije za pružanje pomoći u učenju, za asistente u treningu, za rad sa starijima, edukacije za komunikacijske i organizacijske vještine, edukacije kako napisati dobar životopis i kako pronaći posao te edukacije o project managementu. Još nešto što možete očekivati u Centru Sunce su i mjesečni grupni sastanci gdje se izmjenjuju iskustva volontera i daje im se podrška, prikazuju im se određene kreativne tehnike za rad s djetetom tj. korisnikom i slično.

Osim besplatnih edukacija, volontiranje kod nas pruža i iskustvo rada s različitim socijalno osjetljivim skupinama građana za  što se dobiju zahvalnice, potvrde o volontiranju, preporuke za zapošljavanje, potvrda o kompetencijama. Također, šaljemo i preporuke na engleskom jeziku ako su potrebne.

Naravno, uvijek možete računati na zakusku, zabavu i druženje. Iskustvo rada s korisnicima približava volontere tržištu rada i onome što će raditi na svom budućem radnom mjestu što je velik benefit za njih.

 1. Koliki angažman volonteri mogu očekivati kod Vas? (na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj bazi, ovisno o projektu)

Ovisi koliko tko može. Najčešće je to jednom ili dvaput tjedno, no volonteri mogu sudjelovati u aktivnostima kada god žele i mogu.

 1. Koliko volontera već sada imate u organizaciji?

U prošloj smo godini imali 154 volontera. Posebno smo ponosni na ukupno 1081 odrađen volonterski sat u prošloj godini, bez obzira na epidemiološku situaciju.

 1. Kako za Vas izgleda savršen volonter?

Najvažnije je da je volonter proaktivan. Bitno je da je snalažljiv i savjestan u rješavanju različitih problema s korisnicima, da je odgovoran, odličan u komunikaciji s korisnikom, kreativan, fleksibilan te da se može prilagoditi novoj situaciji, da je uporan.

 1. Kod odabira volontera, koliku ulogu vam igra prethodno iskustvo?

Prethodno iskustvo nije bitno. Jedan dio naših volontera uopće nije imao iskustva prije nego što su došli kod nas. Cilj nam je educirati buduće stručnjake, da dobiju praktično iskustvo, da teoriju pretvore u praksu.

 1. Možete li se sjetiti jednog iskustva s volonterima koje je bilo posebno značajno za vas i želite ga podijeliti s drugima?

Na samom početku projekta Moje pravo na igru i sport, s nama se u projekt uključilo petero studenata koji su bili izrazito proaktivni i s njima smo imali jako ugodno iskustvo. Danas su svi oni uspješni ljudi, otvorili su privatne tvrtke, rade, jedna od njih radi i u Paraolimpijskom odboru, a jedan je ostao raditi u Centru. Ostali su nam u dobrom sjećanju. Voljeli bismo izdvojiti i jednu našu seniorku koja je ujedno i korisnica i volonterka.

 1. Što poručujete volonterima?

Svi ste dobrodošli u Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce, nebitno koliko iskustva imate. Pratite nas i naš rad i dalje.

 1. Imate li što za dodati?

Volonterski rad je ponekad više vrijedan od plaćenog rada, pogotovo s moralne i emotivne strane, jer volontiranjem svatko može osjetiti ispunjenje.

 

*Veliko hvala udruzi “Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce” na gostoprimstvu i Ivi Lendić na vođenju intervjua.