Volo partner – udruga Smiješak za sve

Ovaj tjedan, u sklopu serije intervjua s predstavnicima organizacija koje provode volonterske aktivnosti,  predstavljamo Vam još jednog volo partnera: udruga Smiješak za sve. O njihovom iskustvu rada s volonterima pročitajte više u nastavku teksta.

 

 1. Kako izgledaju zadaci volontera u Vašoj udruzi?

Volonterski zadaci ovise o projektu za koji se volonteri opredijele, međutim svi naši volonteri prolaze edukacijski seminar na kojem ih primarno upoznajemo s projektom „Laku noć, pričoljupci!“ i pripremamo za odlaske na bolničke odjele. Do početka pandemije su (vjerujemo uskoro ponovno) volonteri odlazili po unaprijed dogovorenom rasporedu u jednu od 3 zagrebačke bolnice od 19 do 20 sati svaki dan na čitanje malim pacijentima (1 teta ili striček pričalica u idealnim uvjetima čita priče jednom tjedno). Osim čitanja su obavezni dolasci na Supervizije dva puta godišnje tijekom kojih prolazimo sve situacije i razmjenjujemo iskustvo.

Trenutno smo aktivni na projektima:

 1. #Trla baba dlan da joj prođe dan! – Smiješkove kužine u sklopu kojih naši volonteri peku kolače za beskućnike koje na mjesečnoj razini skupljamo, presložimo u pakete za jednu osobu

/160 paketa/ i s udrugom Savao dijelimo na Glavnom kolodvoru.

 1. Smiješkova knjižnica u Petrinji u sklopu koje jedan volonter iz Zagreba ili Petrinje svaku večer dočekuje petrinjske mališane u našoj kontejner knjižnici od 17 do 18,30 sati. Vrijeme je “rezervirano” za čitanje priča, međusobno druženje i igranje uz mogućnost posuđivanja priča što mališane i roditelje posebno

U konačnici, kategoriju specifičnih zadataka čine koordinacija volontera u bolnicama, ali i svim “aktivnostima u hodu” koje uključuje popunjenost kalendara odlazaka volontera na čitanje, usklađivanje termina i sl., administrativni poslovi, vođenje društvenih mreža, priprema natječajne dokumentacije, tzv. “Katice za sve” kada iskrsnu problemi.

 

 1. Kada imate volonterske aktivnosti, održavaju li se u Vašim prostorima ili idete na teren?

Sve naše volonterske aktivnosti se trudimo održati na terenu. Kao Udruga nemamo svoj prostor, dok za sastanke organizacijskog tima i volontera koristimo privatni prostor jedne tvrtke te prostore MZ Kozjak u kazalištu Žar ptica.

Aktivnosti uglavnom održavamo u bolnicama, domovima za nezbrinutu djecu, Centru za rehabilitaciju Stančić te kroz uređenje šuma i parkova nekih ustanova gdje ih određujemo na licu mjesta.

 

 1. Imate li stalne volontere ili je moguće jednokratno volontiranje?

Kao Udruga, obzirom na specifičnost naših projekta za koje snosimo krivičnu, materijalnu i kaznenu odgovornost (bolnice, Stančić, Nazorova, Laduč) preferiramo stalne volontere koji su obavezni dolaziti na Supervizije i radionice koje jačaju njihove kompetencije važne za naše projekte.

Ponekad kod uređenja okoliša ili jednodnevnih akcija u sklopu projekta „Šuma nas veže i spaja“, Tri, dva jedan…“ kao i kod Smiješkovih kužina nam se priključe jednokratni volonteri iz korporacija ili prijatelji Udruge.

 

 1. Na koji način pronađete najviše volontera?

Najviše volontera nam stiže zahvaljujući konstantnoj prisutnosti u medijima i samoj atraktivnosti projekta Laku noć, pričoljupci!. Znamo reći da imamo problem “previše prijava” jer svi naši novi volonteri – tete i stričeki pričalice juniori prolaze proces mentoriranja tijekom kojeg ih naši najiskusniji volonteri – tete i stričeki pričalice mentori uvedu u svijet priča za laku noć na bolničkim odjelima, a to opet iziskuje dodatan angažman s naše strane. Izuzev navedenog, veliki dio prijava stiže nam po preporuci prijatelja. Kada najavljujemo nove edukacijske seminare (budite u niskom startu :)) pozive šaljemo preko svih svojih društvenih mreža, ali i baze VCZ-a.

 1. Što nudite volonterima zauzvrat za volontiranje? (hrana, certifikat, edukacije, zabava…)

Volonteri za svoj dugotrajni volonterski angažman mogu dobiti Potvrdu o stečenim kompetencijama, razne edukacije, ali i divna međusobna druženja te izlet na godišnjoj razini.

 

 1. Koliki angažman volonteri mogu očekivati kod Vas? (na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj bazi, ovisno o projektu, )

Najjednostavnije rečeno – angažman proporcionalan vremenu kojega je volonter spreman izdvojiti, jer smo uvijek barem djelomično angažirani na nekoliko aktivnosti – što virtualnih, što onih koje više volimo, terenskih. U nastavku stiže i link na sve naše projekte: https://www.smijesakzasve.hr/projekti/

 

 1. Koliko volontera već sada imate u organizaciji?

U bazi trenutno imamo aktivnih 110 volontera na koje znamo da možemo računati i koji jedva čekaju da uzmu svoju torbu ispunjenu pričama te se upute pravac bolničkih odjela. Listu čekanja za nove edukacijske seminare konstantno nadopunjujemo tako da ako nam se netko želi priključiti e-mail je potrebno poslati na: prijave.smijesakzasve@gmail.com.

 

 1. Kako za Vas izgleda savršen volonter?

Kao što ne postoje savršeni ljudi tako ne postoje ni savršeni volonteri. Ali evo ipak – savršen volonter je donio životnu odluku da želi volontirati, dati najbolje od sebe za drugoga…Dakle, volontiranje je životna odluka. Kada donesete životnu odluku takvoga tipa neće Vam biti teško preskočiti seriju na televiziji, kavu s prijateljima, izležavanje pa čak i neke svoje hobije i zadovoljstva. Savršeni volonter uvijek nađe vremena za volontiranje, odustane u zadnji čas od vlastitih planova i kaže „Evo tu sam, spreman za drugoga!“. Čini se utopijski , ali vjerujte kroz Smiješak za sve osobno sam se uvjerila da je to moguće!

 

 1. Kod odabira volontera, koliku ulogu vam igra prethodno iskustvo?

Jedini “kriteriji” koje prepoznajemo već prilikom prvog susreta jesu vrijeme i ljubav koje su volonteri spremni podijeliti s čovjekom do sebe – uz našu dozu entuzijazma i vjere garantiramo neko novo iskustvo koje će zasigurno obogatiti njihov život.

 

 1. Možete li se sjetiti jednog iskustva s volonterima koje je bilo posebno značajno za vas i želite ga podijeliti s drugima?

Iz koordinatorske perspektive smo doista zahvalni na svakoj onoj rečenici s druge strane telefona koja otprilike glasi “hajde da pogledam raspored”, a nakon nekoliko sekundi i odgovor “stižem”. Svoje volontere baš uvijek izdvajamo po spremnosti da podrže svaku našu “ludu” ideju i još se mrvicu bolje upoznaju s volonterskim čarima tako da je doista teško izdvojiti samo jedno iskustvo ;).

 

   11.  Imate li što za dodati? Što poručujete volonterima?

Svakom budućem volonteru želimo da osjeti SNAGU volonterskih aktivnosti, LJUBAV drugog čovjeka “zasluženu” isključivo vlastitom pojavom i VJERU da se “planine mogu pomicati” malim koracima jer ih možda već susjed iza vrata dočekuje kako bi mu bili prvi, a možda i jedini, smiješak u danu.

 

Hvala udruzi “Smiješak za sve” na vremenu i ugodnoj suradnji!