“Volontiram – razvijam sebe i zajednicu!” – volontiranje u osnovnim školama

“Volontiram – razvijam sebe i zajednicu!” projekt je koji smo provodili u osnovnim školama u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji kroz školsku godinu 2021./2022. Projekt je podržan od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i proveli smo ga više nego uspješno. U nastavku pročitajte što smo sve radili s djecom i mladima u osnovnim školama i na koji način smo promovirali razvoj školskog volontiranja:

1) 10 voditelja-volontera educirano za trenere orijentacijskih radionica o volonterstvu i na taj način osnaženo u dobivanju novih kompetencija vođenja radionica, ali i jačem znanju o temama volonterstva, pravima i obvezama kako organizatora volontiranja, tako i samih volontera.

2) 549 učenika osnovnih škola na području Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije steklo znanja i vještine u području volonterstva i volonterskih programa u odgojno-obrazovnim ustanovama. Prilagodili smo sadržaj radionica za učenike razredne i predmetne nastave.

4) 55 predstavnika odgojno-obrazovnih ustanova informirano i podržano u usvajanju kurikuluma o školskom volontiranju – 08. ožujka održan info panel „Temelj školske volonterske zajednice – usvajanje kurikuluma o školskom volontiranju“ s osnovnim informacijama o koristima i izazovima usvajanja kurikuluma o školskom volontiranju za predstavnike odgojno-obrazovnih ustanova. 35 sudionika više od predviđenih 20 sudjelovalo je na online info panelu – ostvarenost ove aktivnosti je 275% što pokazuje dobru promociju projekta, kao i važnost i sve veću osviještenost predstavnika odgojno-obrazovnih ustanova o temi školskog volontiranja.

5) 25 predstavnika odgojno-obrazovnih ustanova savjetovano o razvoju školskog volonterskog programa – Volonterski centar Zagreb kontinuirano informira odgojno-obrazovne ustanove uživo, telefonski, putem web portala i društvenih mreža

6) 549 učenika uključeno u volonterske aktivnosti. Učenici uključeni u 8 školskih volonterskih aktivnosti u organizaciji njihovih škola i Volonterskog centra Zagreb

7) Održane radionice o održivom razvoju za ukupno 258 učenika dvije partnerske škole kroz 3 dana. Učenici su stekli znanja i vještine u području održivog razvoja. Iako je projektom predviđeno da se radionice u kojima su sudjelovali volonteri obuhvati 200 učenika, na radionicama o održivom razvoju na kraju je sudjelovalo 258 učenika, čime smo ostvarili 129% rezultata.

8) Provedena dvodnevna edukacija za 10 školskih koordinatora volontera „Upravljanje školskim volonterskim programom“ na kojoj su se intenzivno prolazili koraci uspostavljanja, vođenja i razvoja školskih volonterskih klubova.

9) Partnerske osnovne škole opskrbljene s 400 setova obrazovnog i promotivnog materijala o školskom volontiranju

10) Uz sve projektom predviđene aktivnosti, dodatno smo 10. prosinca 2021. proveli volonterske aktivnosti u partnerskoj Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Gora s učenicima škole povodom Međunarodnog dana volontera i na taj način dodatno potaknuli učitelje, profesore i učenike na volonterske aktivnosti. U volonterskim aktivnostima tog dana je sudjelovalo 49 učenika.

Veselimo se idućoj školskoj godini i novim volonterskim aktivnostima u školama!