Dekica za snove

UDRUGA SMIJEŠAK ZA SVE PROMIČE TREND ČITANJA MEĐU DJECOM I MLADIMA U AKCIJI „DEKICA ZA SNOVE“

Sanjati i čitati – tajna je u kombinaciji!

Kažu da nam snove nitko ne može uzeti. Zato su u udruzi Smiješak za sve odlučili sanjati čitajući, pa su pozvali djecu da im se pridruže na 7. Dekici za snove. Čak 1700 djece iz dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola slušalo je i čitalo priče 20. rujna od 12 do 13:30 sati. Mališani, osnovnoškolci i gimnazijalci uživali su družeći se na svježem zraku slušajući pisanu riječ u školskim dvorištima i javnim parkovima na širem zagrebačkom području, te u Petrinji i Glini, područjima stradalim u potresu.

Udruga Smiješak za sve organizira od 2017. godine projekt Dekica za snove čiji je cilj povesti djecu u prirodu, odmaknuti ih na sat i pol od računala, mobitela i ostalih „elektroničkih zamjena“ za društvo i osvijestiti važnost čitanja, druženja i volontiranja – objasnila je Marijana Jergović, predsjednica Smiješka za sve.

Na 20 atraktivnih zelenih površina, u prekrasnim zagrebačkim parkovima Bundek i Maksimir, u školskim dvorištima od Laduča, Španskog, preko Centra, Trešnjevke do Sesveta i Dugog Sela, ova prekrasna ideja nadmašila je sva očekivanja. Organizator akcije Smiješak za sve pobrinuo se pronaći i sponzore pa su djeca besplatno dobila slatkiše i vodu. Također, uz 36 Smiješkovih volontera na dekicama su djeci i mladima čitali i pisci, pjesnici i glumci. Bio je to dan za pamćenje, sunčan i vedar poput njihovih lica. Na ovogodišnjoj Dekici sudjelovali su pjesnik Enes Kišević, pisac za djecu i mlade Tomislava Zagoda, meteorolog i pisac Zoran Vakula, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, glumci Jelena Miholjević, Nika Barišić, Vini Jurčić, Slavko Juraga, Goran Grgić, Dražen Šivak i Domagoj Ivanković.

“Knjige obično čitam doma u naslonjaču ili krevetu, ali sad smo otkrili da ih možemo čitati i na dekici, u prirodi. Baš je divno na travici slušati priče ispod ovog bora” – istaknula je je Lucija, učenica 2. razreda.

Upravo zbog promicanja i popularizacije čitanja među djecom i mladima, udruga Smiješak za sve organizira jednom godišnje projekt nazvan Dekica za snove.

Koliko je ova manifestacija omiljena među djecom i nastavnicima, odnosno odgojiteljima govori i podatak da se svake godine sve veći broj zainteresiranih škola i dječjih vrtića javlja za sudjelovanje. Čitanje liječi, jača samopouzdanje, poziva i potiče na istraživanje i učenje, otvara nove teme za razgovor, obogaćuje rječnik, usmeno i pismeno izražavanje, otkriva nove svjetove, potiče maštu i jača socijalne vještine.

FOTO: Smiješak za sve

Više o ovom projektu i udruzi Smiješak za sve možete doznati na:

https://www.smijesakzasve.hr/projekti/

https://www.facebook.com/smijesak.zagreb/

https://www.instagram.com/udrugasmijesakzasve/