Gdje sam?

Dodatna pitanja za građane koji žele volontirati i pitanja o međunarodnom volontiranju

Kako se uključiti u volonterske aktivnosti? Što nakon prijave na projekt preko volonterskog centra? Moram li biti član VCZ-a da bih se registrirao u bazu? Što je to međunarodno volontiranje?

Ukoliko ste zainteresirani za volontiranje možete se samostalno uključiti u volonterski svijet na način da se direktno javite organizacijama čije područje rada vas zanima te ih pitate da li su zainteresirani za uključivanje volontera i na koji način im se možete pridružiti.

Volonterski centar Zagreb je poveznica između zainteresiranih volontera i organizacija kojima su volonteri potrebni te se informacije o mogućnostima volontiranja mogu pronaći i na našim stranicama. Volonterski projekti koji se nalaze na našim stranicama pripadaju organizacijama registriranim u našoj online volonterskoj bazi. Pod sekcijom Lokalno volontiranje nalazi se popis aktualnih volonterskih projekata gdje su vidljive sve volonterske pozicije koje su otvorene za prijavu.

Prijava na ponuđene volonterske projekte moguća je nakon registracije u našu online volontersku zajednicu. Registracijom u bazu kreirate vlastiti volonterski profil koji vam, uz prijavu na volonterske projekte, omogućava i primanje informacija o novokreiranim projektima koji se podudaraju s vašim područjem interesa ukoliko odaberete tu opciju pri ispunjavanju registracijskog obrasca.

Informacije o lokalnom volontiranju i aktualnim oglasima možete dobiti i:
telefonski na 01 3013 058 ili 098 373 615,
slanjem upita na mail informirajse@vcz.hr,
dolaskom na jedan od info sastanaka koji se odvijaju u uredu VCZ-a svakog utorka i četvrtka u 15,30h.

Nakon što se prijavite na volonterski projekt u našoj online volonterskoj bazi, prijava se automatski zabilježi i prosljeđuje organizatoru volontiranja. Organizator volontiranja će vas kontaktirati sa svim detaljima vezanim za volonterski angažman, mjestom i vremenom prvog sastanka, načinom selekcije i odabira volontera, terminima u kojima će se volontiranje odvijati, zadacima koje ćete obavljati te drugim tehničkim detaljima.

U slučajevima kada od prijave na volonterski projekt prođe više od 7 dana, a organizator volontiranja vas ne kontaktira, preporučamo da vi direktno kontaktirate njih. Direktni kontakti organizacije mogu se pronaći unutar volonterskog projekta, klikom na ime navedenog organizatora volontiranja koje je istaknuto crvenim slovima na kraju uvodnog teksta projekta.

U slučajevima kad je volonterski projekt od vašeg interesa popunjen, zatvoren ili kada organizacija čija djelatnost se poklapa s vašim interesima nema objavljenih volonterskih projekata sugeriramo vam da stupite u direktan kontakt sa organizacijama i provjerite da li su otvoreni za primanje volontera.

Da biste se registrirali i koristili našom online volonterskom bazom ne morate biti članovi niti plaćati godišnju članarinu. Također, nema nikakvih preduvjeta osim poštivanja onog što sami napišete, kao i poštivanja dogovora s organizatorima volontiranja.

Sve veći broj poslodavaca prepoznaje volontiranje kao aktivnost kroz koju se mogu steći vrijedne i dragocjene vještine i znanja koje su važne za tržište rada. Svoje volontersko iskustvo možete upisati u životopis, a možete priložiti i kopiju volonterske knjižice.

Prema Zakonu o volonterstvu postoji mogućnost izdavanja Potvrde o kompetencijama stečenim volontiranjem, koju organizator volontiranja može izdati na vaš zahtjev i to u slučajevima dugoročnog volontiranja. Vještine i znanja opisana u potvrdi, također možete prenijeti u životopis. Više o potvrdi o kompetencijama pročitajte u pitanju: "Što je potvrda o volontiranju i volonterska knjižica, a što potvrda o kompetencijama stečenim volontiranjem?".

Stručno osposobljavanje za rad nije volontiranje. Volontiranje je aktivnost motivirana ljudskim vrijednostima i, kako proizlazi iz same definicije volontiranja, provodi se za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit dok je stručno osposobljavanje isključivo motivirano vlastitim profesionalnim razvojem i potrebom polaganja stručnog ispita.

Polaganje stručnog ispita i status osobe koja mora odraditi stručnu praksu u svrhu polaganja stručnog ispita zato je uređeno Zakonom o radu. Zakon o volonterstvu pak jasno kaže da stručno osposobljavanje za rad nije volontiranje. Njime je propisano i ograničenje koje kaže da se volontirati može 40 sati tjedno najduže u trajanju od 3 mjeseca nakon čega mora smanjiti intenzitet volontiranja. Za polaganje stručnog ispita potrebno je odraditi stručnu praksu u obliku angažmana na puno radno vrijeme u trajanju od jedne godine.

Na temelju volonterskog ugovora i statusa volontera kako ga definira Zakon o volonterstvu nije moguće ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje. Nesporazum nastaje jer Zakon o doprinosima za obvezna osiguranja nije mijenjan od 2004. godine. U originalnoj verziji iz 2002. godine sadržavao je pojam volontera kako ga je definirao tadašnji Zakon o radu – kao osobe koja neplaćeno obavlja stručnu praksu.

Taj se status izmjenama Zakona o radu iz 2009. preimenovao u ''stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa'', ali se Zakon o doprinosima nije s tim izmjenama uskladio. Stručno osposobljavanje za rad uređeno Zakonom o radu ne treba miješati s volontiranjem uređenim Zakonom o volonterstvu ni u kojem pitanju pa tako ni kod prava na zdravstveno osiguranje. Ukoliko organizator volontiranja želi i ima mogućnost, može ugovoriti da on snosi trošak zdravstvenog osiguranja, i tada je to potrebno unijeti u ugovor o volontiranju. Postoje i programi za međunarodnu razmjenu volontera koji pokrivaju taj trošak (primjerice Europska volonterska služba).

Međunarodno volontiranje prepoznajemo kroz mogućnost sudjelovanja na međunarodnim volonterskim kampovima i dugoročnim međunarodnim programima.

Kratkoročno volontiranje na međunarodnoj razini odvija se kroz međunarodne volonterske kampove koji se zbivaju tijekom cijele godine, ali najviše za vrijeme ljetnih mjeseci i traju od 2 do 4 tjedna.

Dugoročno volontiranje
, s druge strane, podrazumijeva višemjesečni volonterski angažman u inozemstvu. Za mlade u dobnoj skupini od 17 do 30 godina, aktivno provodimo projekte dugoročnog volontiranja kroz programe Europske komisije. Jedan od tih programa je Europska volonterska služba (EVS), dio programa Erasmus+, koji vam omogućava da date svoj doprinos svijetu i pritom steknete nova znanja i vještine. Uz to, pruža vam priliku da izrazite svoju osobnost kroz neplaćeni volonterski rad u stranoj državi.

Više informacija o međunarodnom volontiranju pročitajte pod sekcijom Međunarodno volontiranje i ukoliko ste zainteresirani javite se sa svojim upitom na mail exchange@vcz.hr ili dođite u naš ured čuti više detalja:
utorkom i četvrtkom u 16.30 sati – info sastanak o međunarodnom volontiranju i kratkoročnim volonterskim projektima/kampovima,
svake prve srijede u mjesecu u 17 sati – info sastanak o Europskoj volonterskoj službi i dugoročnom volontiranju.

Na kraći period, do mjesec dana, u inozemstvu možete volontirati na međunarodnim volonterskim kampovima. Kampovi su jedinstven oblik volontiranja koji nudi pozitivne i praktične načine okupljanja ljudi iz različitih zemalja i različitih kultura kako bi živjeli i radili zajedno na projektima koji doprinose lokalnim zajednicama u kojima se oni održavaju. Opći ciljevi kampova su izgradnja mira, solidarnost, zajedništvo, interkulturalnost, razbijanje predrasuda i stereotipa, unapređivanje tolerancije i razumijevanja među ljudima. Premda se tematski razlikuju (rad s djecom, zaštita okoliša, kultura i umjetnost, i dr.), u raznolikoj ponudi kampova svatko može pronaći nešto po vlastitoj želji.

Godišnje se održi najmanje 2.000 međunarodnih kampova u različitim zemljama svijeta i prilika su da kroz društveno odgovorno putovanje i volontiranje upoznate različite zemlje svijeta i nove kulture, steknete nova znanja i vještine u zajedničkom radu sa grupom međunarodnih volontera, unaprijedite znanje stranog jezika, ali prije svega napravite pozitivne promjene u lokalnim zajednicama širom svijeta.

Međunarodni kampovi se organiziraju tijekom cijele godine, a najaktivnije razdoblje je u periodu od travnja do listopada. Sudjelovati može svatko tko je motiviran za pomoć drugima i željan novih iskustava, prijateljstva i učenja jezika. Na kampovima sudjeluju međunarodne grupe od 5 do 20 volontera iz cijelog svijeta.

Više informacija o međunarodnom kratkoročnom volontiranju pročitajte u sekciji Volonterski kampovi te ukoliko ste zainteresirani javite se na mail exchange@vcz.hr ili dođite do našeg ureda na info sastanak o međunarodnom volontiranju i kratkoročnim volonterskim projektima/kampovima utorkom ili četvrtkom u 16.30 sati.

U inozemstvu možete volontirati i dugoročno u trajanju od 2 do 12 mjeseci, što omogućuje da na osebujan način doprinesete razvoju lokalne zajednice u zemlji u kojoj volontirate. Ti projekti uključuju različite aktivnosti, a najčešće rad s djecom, ekološki rad, rad s osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju, organizacijski poslovi, kultura i umjetnost, administrativna pomoć, itd. Jedan od najdostupnijih i najpopularnijih je program Europske komisije Europska volonterska služba (EVS) u sklopu programa Erasmus+. Uvjet sudjelovanja u programu je da imate od 17 do 30 godina.

Opći ciljevi programa su:
promicanje aktivnog (europskog) građanstva mladih,
razvijanje solidarnosti i tolerancije u svrhu njegovanja društvene kohezije u Europskoj uniji,
poticanje uzajamnog razumijevanja među mladima u različitim zemljama Europe i svijeta,
doprinos razvoju kvalitete sustava podrške za aktivnosti mladih i promicanje mobilnosti mladih.

Za vrijeme sudjelovanja na EVS-u, pokriveni su svi troškovi, a koji uključuju troškove putovanja, hrane, smještaja, zdravstvenog osiguranja te džeparac čiji iznos ovisi o državi gdje se volontira, a uglavnom je dovoljan za sve osnovne potrepštine tijekom volontiranja. Isto tako osiguran je tečaj lokalnog jezika i sudjelovanje u treninzima koji vas pripremaju za sudjelovanje u volonterskoj službi.

Osim EVS-a postoje i programi dugoročne razmjene u kojima nema dobne granice, a koje organiziramo u suradnji s partnerima iz međunarodnog mirovnog pokreta Service Civil International.

Više informacija o međunarodnom dugoročnom volontiranju pročitajte u sekciji Međunarodni dugoročni projekti pa ukoliko vas zainteresiramo javite se na mail evs@vcz.hr ili dođite u naš ured na info sastanak o Europskoj volonterskoj službi i dugoročnom volontiranju svake prve srijede u mjesecu u 17 sati.