Gdje sam?

Ostala važna pitanja

Na koji način pojedinci koji trebaju pomoć mogu dobiti podršku volontera? Kako do volonterske knjižice? Tko može biti član VCZ-a i što to podrazumijeva?

Sukladno Zakonu o volonterstvu, volonter može volontirati samo u sklopu organizacije koja je neprofitna pravna osoba. Ne možemo direktno povezati volontera s privatnom osobom jer je volonteru potreban nadzor i podrška u cilju zaštite kako volontera tako i samog korisnika. Iz tih razloga potrebno je da se pojedinac u potrebi poveže s nekom od organizacija civilnog društva koja ostvaruje prava ranjive skupine kojoj pripada osoba koja treba pomoć volontera. Takva organizacija može se registrirati u našoj online volonterskoj bazi i tim putem tražiti volontera za osobu u potrebi.

Volonteri svoju volontersku knjižicu mogu preuzeti u našem uredu, u Ilici 29, svakim radnim danom od 9 do 17 sati. Knjižica je poklon za svakog volontera koji nas posjeti.

Neprofitne organizacije mogu kod nas naručiti i kupiti volonterske knjižice. Cijena jedne knjižice iznosi 5 kn. Iznimno, ukoliko niste u mogućnosti platiti knjižice, a provodite kvalitetne volonterske programe, uz pisano objašnjenje, donirat ćemo vam određeni broj volonterskih knjižica.

Također, svim osnovnim i srednjim školama nastojat ćemo besplatno osigurati volonterske knjižice za njihove volonterske klubove ovisno o trenutnim mogućnostima.

Ustupamo i pravo i pripremu za tisak volonterskih knjižica prema dizajnu Hrvatske mreže volonterskih centara. Volonterske knjižice tiskate samostalno, isključivo u neprofitne svrhe. Postoji i mogućnost da prilagodite vanjski izgled volonterskih knjižica, te ukoliko se odlučite na tu varijantu važno je napomenuti da na unutarnjoj strani korica sve informacije trebaju ostati iste. Gotovu pripremu za tisak volonterskih knjižica možete preuzeti OVDJE.

Članom VCZ-a može postati svaka fizička i pravna osoba koja podržava razvoj volonterstva i naš rad. Plaćanjem godišnje članarine postajete naš pridruženi i podržavajući član i time podržavate naše djelovanje i daljnji razvoj. Članarina iznosi 80 kn godišnje i vrijedi za jednu kalendarsku godinu, a time, osim što pomažete naš rad dobivate i nekoliko zanimljivih darova: majicu ili torba VCZ-a, 50% popusta na administrativne troškove pri odlasku na međunarodni volonterski kamp, pristup literaturi naše knjižnice, karte za kazalište, mogućnost sudjelovanja na edukacijama u inozemstvu i pozive na naša različita događanja.

Članarinu je moguće uplatiti u uredu u Ilici 29 ili na žiro račun:
HR21 2340009-1110055435
Privredna banka Zagreb d.d., Račkog 6, 10000 Zagreb

Pri plaćanju članarine obavezno upišite ime i prezime, OIB i datum rođenja. Podaci su obavezni sukladno Zakonu o udrugama.

Ukoliko želite intenzivnije podržati naše djelovanje i postati redovni član pročitajte Statut i detalje o članstvu i radu naše organizacije.