Gdje sam?

Što TI možeš učiniti za mir? kampanja 2009.

Volonterski centar Zagreb proveo je povodom Međunarodnog dana mira, 21. rujna 2009., promotivnu kampanju pod nazivom «Što Ti možeš učiniti za Mir». Kampanja se sastojala od dvije glavne komponente – volonterske akcije pod nazivom «Uklonimo govor mržnje» te kampanjom lijepljenja plakata s natpisima koji su pozivali građane na akciju za mir.

Volonterskom akcijom «Uklonimo govor mržnje» htjeli smo se suprotstaviti grafitima i natpisima koji predstavljaju govor mržnje i krše pravo na dostojanstvo svakog čovjeka te popularizirati znanje o ljudskim pravima kod građana grada Zagreba.

U tjednu prije akcije proveli smo i kampanju «Što Ti možeš učiniti za Mir» kojoj je cilj bio potaknuti građane da sami promoviraju kulturu mira, osobito na taj dan. Tijekom kampanje 43 volontera postavilo je oko 1200 plakata koje nose poruke mira na najprometnije lokacije u gradu Zagrebu kao i u škole, kazališta, trgovine, fakultete... i tako obojilo svoje kvartove plakatima mira.

Volonterska akcija «Uklonimo govor mržnje» okupila je 32 mladih ljudi koji su tijekom cijelog dana radili na uklanjanju grafita s govorom mržnje i diskriminacije na 10 lokacija u gradu Zagrebu (nekoliko grafita na različitim dijelovima Borongaja i Pešćenice, Novi Zagreb, Učiteljski fakultet, Maksimirska ulica).

Oko 15 svi sudionici akcije okupili se u dvorani Zelene akcije, gdje smo imali domjenak te poslušali kratko predavanje Vesne Teršelić, predstavnice organizacije Dokumenta.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mira izradili smo i posebnu internetsku stranicu, http://danmira.vcz.hr, namijenjenu dokumentiranju različitih inicijativa povodom ovog dana.

Posebno bi smo istaknuli činjenicu da smo od Zagrebačkog električnog tramvaja dobili dopuštenje i porukama mira oslikali jedan njihov tramvaj koji će gradom prenositi natpise 'Volontiraj za mir!' i 'Mir započinje osmijehom' tijekom idućih 366 dana, odnosno do idućeg Međunarodnog dana mira.