Gdje sam?

Volonteri i beskućnici ponovno u akciji, srpanj 2009.

«Ulične svjetiljke» naziv su prvog hrvatskog časopisa koji nam približava život beskućnika, njihove priče i razmišljanja te priče o volonterima koji im pomažu i dijele brige njihove svakodnevice. Časopis smiju prodavati isključivo beskućnici pri čemu pola iznosa ostaje prodavaču-beskućniku dok se od druge polovice tiskaju novi primjerci.

VCZ je prvu akciju namijenjenu popularizaciji ovog časopisa organizirao 2008. godine kada nam se priključilo 13 beskućnika. No pokazalo se kako zagrebačkim beskućnicima ulice nisu sklone ni kada pokažu želju i volju da se sami pobrinu za sebe te ostvare makar i maleni vlastiti prihod. Prodavači časopisa u mjesecima koji su slijedili pri prodaji su se susretali s mnogim problemima od kojih su najveći nerazumijevanje komunalnih redara, neprepoznavanje problematike beskućništva od strane građana i mali broj kupaca časopisa, što je sve rezultiralo opadanjem broja zagrebačkih prodavača, koji je naposljetku došao do samo jednog ustrajnog beskućnika koji se redovito nastavio baviti prodajom.

Stoga smo odlučili ponoviti ovu volontersku akciju, prvenstveno radi postizanja veće vidljivosti problema beskućništva među građanima Zagreba te radi ohrabrenja beskućnika da se ponovo uključe u prodaju časopisa.

Jednog sunčano-kišnog četvrtka u srpnju 2009. 29 volontera Volonterskog centra Zagreb i uredništva časopisa „Ulične svjetiljke“ uz 10 beskućnika na različitim je lokacijama u Zagrebu prodalo 449 primjeraka časopisa i pritom odradilo 246 volonterskih sati. Nakon akcije volonteri i beskućnici otišli su u Franjevački samostan na Kaptolu 9 gdje su se uz ručak i osvježenja družili i razmijenili dojmove. Akcijom smo pokušali dodatno popularizirati kupnju časopisa među građanima grada Zagreba, gdje trenutno postoje 4 prenoćišta, ali niti jedan obuhvatan resocijalizacijski program koji bi se bavio ovom problematikom.