Gdje sam?

Hrvatska u Europskoj godini volontiranja: pomaci i perspektive

Dana 7.prosinca 2011., održana je nacionalna konferencija o volonterstvu: "Hrvatska u Europskoj godini volontiranja: pomaci i perspektive" u organizaciji Hrvatske mreže volonterskih centara, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grada Zagreba i TACSO ureda u Hrvatskoj.
Pročitajte zapisnik s Konferencije: zapisnik i izvještaj s malih radnih skupina.

Konferencija je otvorena pozdravnim riječima predstavnice Hrvatske mreže volonterskih centara - Jele Prgić Znika, pomoćnice pročelnice za socijalnu zaštitu Romane Galić, veleposlanika Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj - Paula Vandorena te državnog tajnika Ministartsva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i ujedno predsjednika Povjerenstva za obilježavanje Europske godine volontiranja Vlade Republike Hrvatske - Stjepana Adanića.

Na Konferenciji je od strane voditeljice odjela za partnerstvo i komunikaciju, Volontera ujedinjenih naroda - Donne Keher, predstavljeno Izvješće o stanju volonterstva u svijetu u čijem su središtu univerzalne vrijednosti koje motiviraju ljude diljem svijeta da volontiraju za opće dobro te utjecaj volonterskog djelovanja na društva i pojedince. Također, izvješće pruža brojne primjere transformacijskih promijena koje volonteri doživljavaju i stvaraju.

Rad u malim skupinama (Izazovi u primjeni Zakona o volonterstvu i drugih propisa vezanih za volontiranje, Kako povećati volontiranje mladih, Potpora razvoju volonterstva na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini) omogučio je konkretan doprinos za daljnje kreiranje prijedloga Nacionalnog programa za razvoj volonterstva u Hrvatskoj kojeg je tijekom Konferencije predstavila predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva - Gordana Forčić.

Prikaz dobre prakse obilježavanja Europske godine volontiranja dan je kroz film o kampanji "Hrvatska volontira!".

Životopisni doprinos Konferenciji dan je i zahvaljujući Zajednici tehničke kulture, Hrvatskom foto savezu i Hrvatskom filmskom savezu. Zahvaljujući njima, na Konferenciji se mogla pogledati izložba fotografija volonterskih aktivnosti i pogledati film "Zovem se volonter" (http://www.youtube.com/watch?v=BHUFxoc9QOo).


Pokrovitelj Nacionalne konferencije bio je predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović.


Europska godina volontiranja


Volonterstvo sadrži velike, ali za sada nedovoljno iskorištene mogućnosti za društveni i gospodarski razvitak Europe. Godina 2011. proglašena je Europskom godinom volontiranja kao pomoć državama članicama, te regionalnim i lokalnim zajednicama i građanskom društvu u ostvarenju sljedećih ciljeva:


1. Izgradnji pozitivnog i poticajnog volonterskog okruženja u EU;
2. Jačanju volonterskih organizacija i poboljšanju kvalitete rada;
3. Vrednovanju i prepoznavanju volonterskih aktivnosti; te
4. Jačanju svijesti o vrijednosti i važnosti volonterskog rada
.


Hrvatska se pridružila državama Europske unije u obilježavnju 2011. kao Europske godine volontiranja 2011. U tu svrhu Vlada RH osnovala je Povjerenstvo za obilježavanje Europske godine volontiranja, međuresorno, stručno i koordinativno tijelo Vlade Republike Hrvatske koje je imalo zadaću pripremiti obilježavanje godine. Cilj osnivanja Povjerenstva bilo je senzibiliziranje i osvješćivanje javnosti o značaju i vrijednostima volontiranja te aktivnog sudjelovanja građana (NN 84/10).


U Gradu Zagrebu Europska godina volontiranja obilježila se u velikom broju različitih organizacija. Kako bi povećao vidljivost zajedničkih napora Volonterski centar Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom izradio je ''Kalendar volonterskih aktivnosti na području Grada Zagreba u 2011''. Kalendar je sadržavao informacije o 145 volonterskih aktivnosti na nivou Grada Zagreba uz još 7 aktivnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou. Predstavljene su aktivnosti 37 različitih organizatora volontiranja koji su se odazvali na poziv za obilježavanje značajnijih datuma u 2011. godini i objavu planiranih aktivnosti. Osim u tiskanoj verziji, kalendar je bio dostupan i u elektronskoj verziji na stranici www.vcz.hr/kalendar.


Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj povodom obilježavanja Europske godine volontiranja u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske i Hrvatskom mrežom volonterskih centara raspisala je natječaj za Novinarsku nagradu Europske godine volontiranja. Raspisivanjem Nagrade, Delegacija i njezini partneri željeli su dati priznanje hrvatskim novinarima koji pridonose podizanju svijesti o važnosti volontiranja, brojnim volonterskim aktivnostima koje se održavaju diljem zemlje, o 2011. Europskoj godini volontiranja te njenim ciljevima.


Više informacija o Europskoj godini volontiranja, povezane dokumente i slične zanimljivosti možete pronaći na stranicama:


- Europska unija