Gdje sam?

Nauči više o volontiranju

Za one predane i pedantne koji imaju želju temeljito prostudirati volontiranje, volontere, razvoj volonterskih programa i ostale kamene temeljce volonterskog svijeta pripremili smo ovaj vrlo informativni kutak na našoj stranici koji čuva priručnike različitih organizacija, studentske radove, članke i ostale izvore, sve na temu volontiranja.

Volonterstvo je područje koje u Hrvatskoj još uvijek nije dobilo pozornost istraživača, znanstvenika i pisaca kakvu zaslužuje. Stoga većina literature na hrvatskom jeziku koja vam stoji na raspolaganju kada krećete u istraživanje ovog područja potječe iz organizacija koje su svoja iskustva s terena pretočile u publikacije koje pokrivju različite aspekte volonterstva.

Volonterski centar Zagreb već se preko 10 godina bavi izdavaštvom, a popis publikacija koje smo u tom razdoblju ostvarili možete pronaći ovdje. Na istom mjestu možete preuzeti neke od naših novijih naslova u PDF obliku. Nadamo se da će vam pomoći u istraživačkom i praktičnom radu.

Korisna izdanja vezana uz volonterstvo možete preuzeti i sa stranice Hrvatske mreže volonterskih centara, a najbrže ćete tamo stići ako kliknete ovdje.

Uz vlastita izdanja, na našim vam stranicama donosimo i druge izvore koji će vam pomoći da sliku volonterstva u Hrvatskoj naslikate življim bojama.

FACT SHEET ON VOLUNTEERING IN CROATIA (Udruga za razvoj civilnog društva SMART, 2009) (200 kB)

VOLUNTEERING INFRASTRUCTURE IN CROATIA (Udruga za razvoj civilnog društva SMART, 2009) (252 kB)

Dokumente o politikama prema volonterstvu razvijenima na razini Europske unije i unutar europskih mreža možete pronaći ovdje. Osnovne informacije o obilježavanju Europske godine volontiranja 2011. u Hrvatskoj i Europi možete pronaći ovdje.

Na kraju vam donosimo i nekoliko osobito uspješnih STUDENTSKIH RADOVA koji se pave pojedinim aspektima volontiranja. Zahvaljujemo njihovim autorima na interesu i želji da svoje spoznaje podijele s drugima putem stranice VCZ-a.