Gdje sam?

10,000. volonter/ka registriran u bazi VCZ-a!

VCZ je ponosan, ponosan, ponosan! Nakon 5 godina rada on-line baze VCZ-a sa zadovoljstvom vam javljamo da smo 2014.-tu započeli u velikom stilu - 06.01. registrirali smo 10.000 osobu koja je kreirala volonterski profil kako bi pronašla mjesto na kojem može svojom volonterskom energijom pomaknuti svijet na bolje!

Baza Volonterskog centra Zagreb, jednog od članova osnivača Hrvatske mreže volonterskih centara, započela je s radom u prosincu 2008. godine te je u proteklih 5 godina izrasla u najveću bazu volontera i organizatora volontiranja u Republici Hrvatskoj. Baza trenutno broji 10.000 volonterki i volontera te 378 organizatora volontiranja (neprofitnih organizacija koje provode volonterske programe).

Volontere najviše zanimaju rad s djecom (63%) i mladima (60%), razvoj obrazovanja (54%) te ljudska prava, izgradnja mira i demokracije (53%). Dvije najčešće vještine koje nude organizatorima volontiranja su znanje engleskog jezika i rad na računalu. Najviše ih dolazi iz studentske populacije (39%) odnosno dobne skupine između 18 i 30 godina (58%). Zaposlenih je 16%, a nezaposlenih 17%. Od registriranih ljudi koji su nam ostavili taj podatak 81% je žena, 19% muškaraca.

VCZ je ponosan na činjenicu da baza predstavlja jedini alat trenutno dostupan u Hrvatskoj koji na automatiziran način, putem volonterskih i organizacijskih profila, povezuje ljude koji traže prilike za volontiranje s trenutno otvorenim ponudama različitih organizatora volontiranja. Svaka zainteresirana osoba i svaka neprofitna organizacija koja želi u svoj rad uključiti volontere mogu putem naše baze objaviti što nude i što traže te se na vrlo jednostavan način, putem e-maila, povezati i započeti suradnju na izgradnji jednog boljeg svijeta.

Slavljeničkom tonu usprkos, moramo napomenuti da se svi volonterski centri u Hrvatskoj još uvijek susreću s izazovom osiguravanja dovoljnog broja kvalitetnih volonterskih programa te svoj rad usmjeravaju upravo na obrazovanje koordinatora volontera u neprofitnim organizacijama kako bi povećali broj i kvalitetu ponuda za volontiranje. U tu svrhu Hrvatska mreža volonterskih centara razvila je i nacionalni kurikulum za obrazovanje o menadžmentu volontera koji koordinatore volontera osposobljava da bolje upravljaju potencijalom volontera u svojim udrugama, javnim ustanovama, tijelima javne vlasti, vjerskim i turističkim zajednicama...

Pozivamo sve vas zainteresirane za volontiranje (ili uključivanje volontera) da se upišete u bazu volontera (odnosno organizatora volontiranja), a sve one koji još razmišljaju bi li ili ne da lajkate naš FB profil putem kojega možete dobiti zanimljive i inspirativne informacije o volonterskom svijetu i našem radu.

Ujedno vas pozivamo da na stranici www.volontiram-hrvatska.hr pročitate više o radu volonterskih centara diljem Hrvatske te lajkate i novu FB stranicu Hrvatske mreže volonterskih centara koja će redovito ubacivati malo pozitive na vaše virtualne zidove.

Na kraju, jedno posebno hvala ide i našem majstoru od matriksa Ivanu Uraviću - ITovcu, gitaristu, trubaču, plesaču, šaptaču bitovima i bajtovima. Hvala što se brineš da sve bude tiptop:)

U slavljeničkom duhu šaljemo vam svima volonterski pozdrav!

Vaš VCZ tim - Andrea, Ivana x 2, Jela, Kristina, Marina zajedno s najbližim nam volonterima - Danielom, Mensurom i Sanjom