Gdje sam?

Promotivne kampanje

Promotivne kampanje osmišljavamo i provodimo kada želimo svratiti pozornost medija i javnosti na važnost volontiranja za izgradnju zdravijeg, humanijeg i demokratičnijeg društva.

Većinu njih provodimo već tradicionalno svake godine, povezujući ih sa značajnima danima i događanjima. Tako već duži niz godina provodimo nacionalnu manifestaciju Hrvatska volontira u kojoj okupljamo brojne volontere i organizatore volontiranja. Osim toga, povodom Međunarodnog dana volontera, 05. prosinca organiziramo razne aktivnosti, ali i proslavu pod nazivom Volonterijada.

Još jedna važna prilika za intenzivno informiranje javnosti o mogućnostima volontiranja, i to onog prekograničnog, je otvaranje sezone međunarodnih volonterskih kampova svakog proljeća. Na važnost motivacije i nagrađivanja volontera ukazujemo organizacijom natječaja i dodjelom nagrade „Volonterski Oskar“ za najvolontera/ku grada Zagreba.

Uz to, od 2009. na 21. rujna obilježavamo i Međunarodni dan mira aktivnostima i kampanjama koje obično osmisle i provode VCZ-ovi volonteri.

MANIFESTACIJA HRVATSKA VOLONTIRA
Hrvatska mreža volonterskih centara od 2011. godine organizira manifestaciju pod nazivom Hrvatska volontira kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni i vrednuje.

Manifestacija se održava svake godine krajem svibnja u trajanju od 6 dana. Prijavljivanjem raznih volonterskih aktivnosti, uključuje se velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koji kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje.

Hrvatska volontira 2015. okupila je 158 organizatora volontiranja koji su u oko 60 gradova proveli 237 volonterskih aktivnosti kako bi svojim doprinosom potakli izgradnju sretnije i bolje zajednice. Ukupno 3.196 volontera poklonilo je 13.751 volonterskih sati svojim zajednicama. Fokus ovogodišnje manifestacije bio je podsjetiti na vrijednosti volontiranja i dobrobit koje ono donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini.


MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

Međunarodni dan volontera (MVD) obilježava se svake godine 5. prosinca. MDV pruža jedinstvenu priliku da volonterske organizacije i pojedinci - volonteri svoj rad i doprinos društvu na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini približe široj javnosti. MDV se u svijetu obilježava od 1985. godine, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca donijela rezoluciju 40/212 kojom državama članicama preporuča poticanje volonterskog rada.

Volonterski centar Zagreb (VCZ) svake godine kroz prosinac organizira različite aktivnosti i događanja (edukacije, akcije, promotivne kampanje) kako bi istaknuli doprinos volonterskog rada društvu, podigli svijest o pitanju volonterstva i nadahnuli ljude da sudjeluju u volonterskim aktivnostima.

Unatrag nekoliko godina, u sklopu MDV-a provodimo kampanju pod nazivom VIV – „Very Important Volunteers“; to je internetska kampanja kroz koju predstavljamo volontere i volonterke koji su dali poseban doprinos zajednici u toj godini. Na sam Međunarodni dan volontera, 5. prosinca organiziramo tzv. Volonterijadu. Ovim događanjem želimo skrenuti pozornost na volontere koji djeluju u našoj zajednici i nagraditi njihov doprinos.


SEZONA MEĐUNARODNIH VOLONTERSKIH KAMPOVA

Promotivnu kampanju povodom sezone međunarodnih volonterskih kampova provodimo kroz mnogobrojne medijske nastupe, promotivne kampanje na internetu i društvenim mrežama te organizacijom radionica, prezentacija i štandova.

Tim povodom redovito sudjelujemo u manifestacijama: „Tjedan udruga“, „Dani otvorenih vrata udruga“, ali i drugim događanjima u sklopu kojih predstavljamo mogućnosti međunarodnog volontiranja zainteresiranim građanima. Uz to, organiziramo i Međunarodne dane u VCZ-u, petodnevni program u svakodnevnom trajanju od tri sata koji sadržava predavanja i prezentacije o međunarodnim kampovima diljem svijeta predstavljenih od strane iskusnih VCZ volontera te stranih volontera koji borave u Hrvatskoj.


NAGRADA VOLONTERSKI OSKAR

Volonterski Oskar nagrada je za volontera/ku godine koja se od 2009. godine dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na razini grada Zagreba. Dodjeljivanjem Volonterskog Oskara želimo istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu. Natječaj za nagradu Volonterski Oskar provodimo u suradnji s Gradom Zagrebom, Uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Proces odlučivanja o dobitniku Volonterskog Oskara odvija se na način da u prvom krugu povjerenstvo odabire finaliste natječaja na temelju unaprijed utvrđenih kriterija, dok u drugom krugu građani odlučuju o dobitniku/ci Oskara glasanjem putem Internet stranice www.vcz.hr/oskar ili putem glasačke kutije u uredu VCZ-a. Krajem veljače organiziramo svečanu dodjelu nagrade Volonterski Oskar na kojoj predstavljamo troje finalista/istkinja i njihove iznimno bogate volonterske priče te uručujemo posebne zahvale svim nominiranim volonterima i volonterkama koji su svi zajedno dali izuzetan volonterski doprinos gradu Zagrebu.

Sve dosadašnje Oskarovce možete upoznati na internet stranici nagrade.


MEĐUNARODNI DAN MIRA

Od 2009. godine, Volonterski centar Zagreb 21. rujna obilježava Međunarodni dan mira; raznim akcijama i kampanjama pokušavamo skrenuti pažnju javnosti na važnost djelovanja u zajednici, na važnost zajedništva, širenja ali i življenja mira i nenasilja u našem okruženju i u svijetu.

U 2014. godini, ovaj važan dan obilježili smo javnim performansom u stilu Flash Moba „Raspjevani Dolac na Dan mira“ uz zajedničko pjevanje popularne pjesme Jimmy-ja Cliffa „I can see clearly now“ koja govori o divnom danu i pozitivnom gledanju na svijet. Ove godine, naši kreativni volonteri osmislili i proveli dvije radionice; jedna od njih bila je radionica snimanja kratkog filma na temu mira, dok se druga bavila temom nenasilne komunikacije.

Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština Ujedinjenih Nacija (UN) 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a obilježava se 21. rujna.