Gdje sam?

Aktiviraj se s Art Attackom i VCZ-om!

Od 12. do 14. ožujka 2009. u Zagrebu će se po prvi put održati Festival aktivističke poezije „Art Attack“! Pridružite se pjesnicima iz svih kutaka svijeta, zapitajte kako promijeniti nešto u vlastitome, a ako još nemate inspiracije dopustite VCZ-u da vas inspirira predstavljanjem svojih programa volontiranja u Zagrebu i inozemstvu. Moći ćete čuti nešto više o našoj volonterskoj bazi te se na licu mjesta u nju i upisati.

Sredinom listopada prošle godine uredništvo časopisa studenata anglistike „At Large“ s Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokrenulo je jedinstven natječaj na temu angažirane književnosti. Pjesnički natječaj nastao je kao odgovor na aktualna društvena zbivanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a potaknut je esejom J. P. Sartrea „Angažirana književnost“. Zamišljen je kao prostor koji nudi mogućnost istraživanja, predstavljanja i rješavanja pitanja i problema društva u kojem se pjesnik/pjesnikinja nalaze odnosno istraživanja načina na koji književnost može utjecati na konkretne situacije unutar njega

Na natječaj se prijavilo 25 autora iz raznih zemalja svijeta: Slovenije, Srbije, Italije, Velike Britanije, Češke, Rumunjske, Bugarske, Albanije, Cipra, Grčke, Kine, Južnoafričke republike i Hrvatske. Između pristiglih radova odabrano je 15 najboljih koji su objavljeni u posljednjem, desetom broju časopisa „At Large“. Odabrane pjesme bave se pitanjima poput rasne diskriminacije (Grčka), plemenskih ratova (Južnoafrička Republika), diskriminacije žena (Italija), prirodnih katastrofa (Kina), političkih okolnosti (Hrvatska), utjecaja pjesnika na društvo (Srbija), djeca vojnici (Italija) i sl.

U „Art Attack“ se uključio Amnesty International Hrvatske koji je organizirao video projekcije i čitanja poezije iz zbirke „Poems from Guantánamo, the Detainees Speak“ koje su napisali zatočenici Guantánama, a koje će na festivalu pročitati nagrađeni Art Attack autori. Volonterski Centar Zagreb također će predstaviti svoj rad i nove Info točke o volontiranju. Suorganizator projekta je SC-ova Kultura promjene, a subotnja će zbivanja direktno prenositi Radio SC!

Detaljan program pogledajte ovdje. Vidimo se u SC-u!