Gdje sam?

Obilježavanje 5. prosinca - Međunarodnog dana volontera

VCZ i ove godine obilježava Međunarodni dan volontera kampanjom koja počinje 01. i traje do 25. prosinca. Kampanjom „Aktiviraj volontera u sebi!“ podsjećamo da svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo.

Cilj kampanje je građanima približiti dobrobit i vrijednost volontiranja za društvo, ali i primjere pojedinaca koji su volontiranje uspjeli uklopiti u svoju svakodnevicu. MDV se u svijetu obilježava od 1985. godine, kada je Opća skupština UN-a, donijela rezoluciju 40/212 kojom državama članicama preporuča poticanje volonterskog rada.

Program kampanje „Aktiviraj volontera u sebi!“


1. prosinca: INFORMATIČKE RADIONICE ZA STARIJE I DJECU BEZ RODITELJSKE SKRBI
Opremamo informatičke učionice i provodimo radionice osnova korištenja računala bez generacijskih barijera! Radionicama započinjemo projekt informatičkog opismenjavanja korisnika dvaju zagrebačkih domova – Dječjeg doma Zagreb (podružnica Laduč) i Doma za starije i nemoćne osobe Trešnjevka, a nastavit ćemo ih provoditi do veljače 2013. jednom tjedno po 2 sata. Svaka učionica bit će opremljena sa 7 rabljenih prijenosnih računala koje donira tvrtka KPMG.

Tijekom cijelog prosinca: "VIV projekt – Very Important Volunteers
''VIV projekt'' internetska je i Facebook kampanja kroz koju ćemo vam predstaviti volontere i volonterke različitih profila koji volontiraju u nekoliko neprofitnih organizacija u Zagrebu. Volonterke i volonteri, čiji doprinos je prepoznat kao dragocjen i nezamjenjiv u djelovanju organizatora volontiranja, kroz kampanju su dobili poruke od korisnika njihovog volonterskog rada o tome što im znači njihova podrška. Na Volonterijadi, 5. prosinca, ovim vrijednim volonterima bit će uručene prigodne simbolične nagrade i zahvale od ljudi kojima su svojim radom obogatili život.

5. prosinca: „VOLONTERIJADA“ – proslava i uručivanje nagrada volonterima iz VIV projekta
U klubu „Soba“ u 20:30h organiziramo dodjelu priznanja za volontere iz ''VIV projekta'' koji su tijekom 2012. dali značajan doprinos različitim korisnicima i volonterskim programima u Zagrebu. Za ugodnu atmosferu pobrinut će se i glazbeni zbor Čipkice i kantautorica Erna Imamović.

Tijekom prosinca: VOLONTERSKA AKCIJA i PRIREDBA „Pokloni za djecu s Pešče“
Pripremamo akciju prikupljanja i podjele darova za više od stotinu djece iz socijalno ugroženih obitelji s područja Peščenice, korisnika Centra za socijalnu skrb Peščenica i udruge Zlatno romsko srce. Darovi će biti pripremljeni ciljano, sukladno dobi i spolu djeteta, te njihovim specifičnim željama i potrebama, a prikupljaju ih učenici iz osam (8) zagrebačkih srednjih škola - IX. Gimnazije, X. Gimnazije „Ivan Supek“, XV. Gimnazije, XVI. Gimnazije, Prirodoslovne škola Vladimira Preloga, Upravne i birotehničke škole, Škole za modu i dizajn te Prve ekonomske škole. Svečana dodjela darova održat će se u Domu za starije i nemoćne osobe Peščenica, 13. prosinca u 17 sati. Program će se sastojati od izvođenja prigodne priredbe za djecu te uručivanja darova od strane srednjoškolaca. Nakon programa bit će organiziran domjenak i druženje volontera, srednjoškolaca i djece.

15. prosinca: NATJEČAJ „VOLONTERSKI OSKAR“ - NAGRADA ZA VOLONTERA/KU GODINE
Četvrtu godinu zaredom VCZ raspisuje natječaj za dodjelu Volonterskog Oskara, nagrade za zagrebačkog volontera/ku godine. Nagrada će biti dodijeljena osobi odabranoj od strane samih građana grada Zagreba, koju će među prijavljenim kandidatima građani birati prema posebnom doprinosu ostvarenom volonterskim radom na području Zagreba. Nagradu dodjeljujemo u suradnji s Gradom Zagrebom, Uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a ceremonija dodjele bit će održana u veljači 2013. godine.