Gdje sam?

Uklonimo govor mržnje

U našoj okolini pojavljuju se grafiti koji predstavljaju govor mržnje i krše pravo na dostojanstvo svakog čovjeka. Povodom Međunarodnog dana mira, 21. rujna, VCZ priprema volontersku akciju uklanjanja diskriminarajućih natpisa i slika iz našeg gradskog prostora. Kroz ovu akciju želimo se suprostaviti toj pojavi i popularizirati promišljanje o ljudskim pravima kod građana grada Zagreba.

U akciju se možete uključiti na nekoliko načina.

Prijavljivanje govora mržnje

Volontersku akciju provodimo u dvije faze od kojih je prva, pod nazivom 'Prijavi govor mržnje!', namijenjena oglašavanju akcije u medijima i prikupljanju prijava građana. Pozivamo sve stanovnike i posjetitelje grada Zagreba da se uključe u pripremu akcije na način da Volonterskom centru Zagreb u idućih mjesec dana prijave grafite koji sadržavaju govor mržnje koje su zapazili u svojoj ulici, kvartu ili dijelu grada u kojem češće borave. Radi se o grafitima na području grada Zagreba koji veličaju totalitarne ideologije i režime, vrijeđaju i omalovažavaju koju od manjinskih skupina u našem društvu ili na kakav drugi način šalju diskriminirajuće poruke. Svatko tko zapazi takav grafit može podatke o sadržaju grafita i mjestu gdje se on nalazi prijaviti V na e-mail vcz@vcz.hr ili se javiti na naš Besplatni volonterski telefon 0800 400 005.

Grafite koje smo dosad prikupili možete pogledati ovdje.

Volontiranje

Tražimo volontere koji su zainteresirani uključiti se u pripremnu fazu akcije pod nazivom ˝Prijavi govor mržnje˝. Želimo uz podršku volontera/ki identificifirati lokacije i sadržaj diskriminirajućih natpisa ili slika u gradu Zagrebu, procijeniti lokacije i izabrati 10 od njih na kojima grafiti ostavljaju najsnažniju negativnu poruku. Nakon toga volonteri/ke bi bile uključene u organizaciju samog posla uklanjanja diskriminajućih slika i natpisa odnosno prekrivanja grafitima koji nose poruke mira.
Svi vi koji želite biti dijelom organizacije ove akcije prijavite se i VCZ će vas dočekati sa osmijehom (i kavom). :)

Napomena: Početkom rujna ćemo objaviti poziv volonterima/kama koji žele sudjelovati u izvedbi same akcije uklanjanja grafita - govora mržnje povodom Međunarodnog dana mira.

Akciju su dosad podržali: