Gdje sam?

Međunarodni dugoročni projekti

Želite provesti nekoliko mjeseci u inozemstvu, upoznati šarm i šarenilo druge kulture, otkriti vještine za koje niste ni znali da ih imate? Sanjate o tome da pritisnete skretnicu i usmjerite svoj vlak na neke nove tračnice, upustite se u avanturu koja će pomaknuti granice vašeg svijeta? VCZ ima par ideja o tome kako da neke od ovih maštarija počnete pretvarati u stvarnost.

ERASMUS+
Erasmus+ jedan je od programa Europske komisije za čiju je provedbu nadležna Uprava za obrazovanje i kulturu. Jedan od njegovih dijelova je i Europska volonterska služba (EVS) koja vam omogućava sudjelovanje u dugoročnom međunarodnom projektu u nekoj od zemalja Europske unije (i šire), u trajanju od 2 mjeseca do godine dana i kratkoročnom projektu u trajanju od 2 tjedna do 2 mjeseca. Uvjet sudjelovanja u programu je da imate od 17 do 30 godina.


Opći ciljevi programa:
• promicanje aktivnog (europskog) građanstva mladih,
• razvijanje solidarnosti i tolerancije u svrhu njegovanja društvene kohezije u Uniji,
• poticanje uzajamnog razumijevanja među mladima u različitim zemljama Europe i svijeta,
• doprinos razvoju kvalitete sustava podrške za aktivnosti mladih,
• promicanje europske suradnje u sektoru mladih.

Nekoliko detalja o EVS-u
U pripremu i provedbu EVS projekata uključeno je minimalno 3 sudionika: organizacija pošiljatelj (sending organization), organizacija domaćin (receiving organization) i volonter/ka.
U projekti se provode u organizacijama civilnog društva ili institucijama, koje se bave nekom od aktivnosti koja doprinosi općoj dobrobiti poput rada s osobama s posebnim potrebama, rada s djecom i mladima, ekologija, zaštita okoliša i održivost, organizacijski razvoj, kultura i umjetnost, administrativni poslovi i slično.

Volonteru su pokriveni troškovi puta, hrane, smještaja, zdravstvenog osiguranja te džeparac čiji iznos ovisi o državi volontiranja. Isto tako osiguran je tečaj lokalnog jezika i sudjelovanje u treninzima koji pripremaju volontera za sudjelovanje u volonterskoj službi.

Kako se prijaviti
VCZ je akreditirana organizacija pošiljatelj za EVS i naš protokol slanja volontera uključuje slijedeće korake:

1. prisustvovanje EVS info sastanku (prva srijeda u mjesecu u 17h) na kojem možeš dobiti sve osnovne informacije o EVS-u kao i odgovore na specifična pitanja,
2. uplata 100 kn EVS administrativnog troška,
3. ispunjavaju Formulara za procjenu,
4. osobni dolazak na intervju u VCZ (ili preko skype-a ukoliko osoba nije iz Zagreba),
5. potpora u pronalasku EVS-a, prije odlaska, za vrijeme i po povratku sa službe.

EVS administrativni trošak možeš uplatiti na VCZ račun u Privrednoj banci Zagreb na IBAN HR212340009-1110055435 (kao svrhu upiši "EVS administrativni trošak"). Kada mi pošalješ na email potvrdu o uplati, šaljem natrag formular za procjenu i dogovaramo termin za intervju.

Što morate pripremiti za prijavu
Ako ste izabrali projekt, prvi korak je pripremiti vaše motivacijsko pismo i životopis. Postoji mogućnost da će odabrana organizacija tražiti popunjavanje dodatnog upitnika ili prijavnog obrasca te da će vas kontaktirati kako bi s vama obavili selekcijski intervju.

Evo nekoliko smjernica za pisanje motivacijskog pisma. Bilo bi dobro da sadrži slijedeće informacije o tebi:
• Obrazovanje (kao i „pozadina“ u smislu koje vrijednosti stoje iza izbora tvog obrazovanja)
• Iskustvo: radno i volontersko (vezano za područje motivacije)
• Zašto želiš iskusiti međunarodno volontiranje?
• Koja su tvoja očekivanja?
• Zašto si odabrao/la ovo područje volontiranja? Povezanost između teme tog područja i tebe (interesi)
• Kako misliš da ćeš doprinijeti odabranoj organizaciji i projektu (ovaj dio se treba razlikovati ovisno na koji projekt se prijavljuješ)

Gdje pronaći dodatne informacije?

OSTALI PROGRAMI
Ukoliko ste stariji od 30 godina ili vas zanima volontiranje van Europske unije, putem mreže Service Civile International možemo vas povezati s organizacijama koje provode međunarodne dugoročne projekte u različitim dijelovima svijeta.

Javite nam se na e-mail exchange@vcz.hr kako bi smo vam osigurali potrebne informacije.