Gdje sam?

Strateški partneri

Međunarodni i lokalni program volontiranja razvijamo uspostavljajući partnerstva s tijelima javne vlasti, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva te putem umrežavanja s ostalim organizacijama s kojima dijelimo područje rada i sustav vrijednosti.

Programe Volonterskog centra Zagreb ne bismo mogli razvijati bez podrške naših strateških partnera. Sustavnu podršku našem radu na razvoju volonterstva pružaju nam Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Služba za mlade i volonterstvo pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Suradnja s Gradom Zagrebom na razvoju programa Zagebački volonterski servis započela je 2007. godine, otkad razmjenjujemo ideje o razvoju volonterstva na području Zagreba. Suradnja je dovela do odobrenja za korištenje gradskog prostora u Ilici 29, 2008. godine. Od zajedničkih projekata istaknuli bi smo partnerstvo na projektu ''Volonterski servis - za solidarsnost i zajedništvo'' financiran iz programa PHARE 2006, kojeg smo proveli u 2009. godini.

Od 2008. godine blisko surađujemo s ministarstvom nadležnim za nadzor primjene Zakona o volonterstvu (do 2012. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, od 2012. Ministarstvo socijalne politike i mladih te danas Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. U 2018. godine potpisali smo jednogodišnji ugovor (2018.-2019.) putem kojega nadležno ministarstvo financira projekt regionalnog volonterskog centra za područje sjeverne Hrvatske. 

U sklopu Hrvatskog centra za razvoj volonterstva čiji smo članovi osnivači, kao i ostali regionalni volonterski centri u Hrvatskoj - Udruga SMART iz Rijeke, Udruga MI iz Splita te Volonterski centar Osijek - nastojimo uskladiti i obogatiti rad na razvijanju volonterstva u Hrvatskoj. Mreža je osnovana u prosincu 2008. godine.

U realizaciji naših projekata neophodni su nam partneri iz lokalnih zajednica, udruga i općina diljem Hrvatske. S njima u djelo provodimo ideje o poboljšanju života u njihovim mjestima putem volonterskog doprinosa. Ovaj tip partnerstva osobito je bitan pri organizaciji međunarodnih projekata kakvi su međunarodni volonterski kampovi.

Krajem 2001. VCZ je postao pridruženi član Service Civil International-a u Hrvatskoj. SCI je međunarodna organizacija koja promiče mir i suradnju u svijetu putem volonterstva. Godine 2007. sa SCI-jem smo uspostavili još bliskiju suradnju te postali ogranak te globalne mreže. VCZ je član/partner i drugih međunarodnih organizacija kao što su: MMH (Mreža mladih Hrvatske), SEEYN (Mreža mladih jugoistočne Europe), UNV (United Nations Volunteers), Alliance.