Gdje sam?

IPA „Širenje područja suradnje“

Cilj projekta ''Širenje područja suradnje - korporativno volontiranje kao inovativni oblik filantropije i resurs za razvoj civilnog društva“ (IPA 2012) jest putem korporativnog volontiranja snažnije povezati poslovni sektor i organizacije civilnog društva kako bi zajednički doprinijeli izgradnji jake, kohezivne i humane zajednice.

Osobnu kartu projekta preuzmite OVDJE!

Preuzmite i prolistajte sljedeće publikacije:

PRIRUČNIK O KORPORATIVNOM VOLONTIRANJU

KATALOG VOLONTERSKIH PROJEKATA

Specifični ciljevi:

1. Uspostaviti mehanizme povezivanja (matchinga) poslovnih organizacija i neprofitnih organizacija kao organizatora volontiranja
2. Izgradnja kapaciteta organizatora volontiranja i poslovnih organizacija za provedbu programa korporativnog volontiranja
3. Umrežavanje i promocija korporativnog volontiranja

Aktivnosti:

• Regrutacija poslovnih organizacija i analiza njihovih mogućnosti i potreba te regrutacija organizacija civilnog društva (OCD) kao organizatora volontiranja (OV)
• Izrada online baze podataka za korporativno volontiranje koja de povezivati organizatore volontiranja i poslovne organizacije
• Market place – tržište volontiranja
• Izrada edukacijskog kurikuluma o korporativnom volontiranju za OV-e i tvrtke
• Provedba edukacije o korporativnom volontiranju za OV-e (2 dana, 35 - 40 sudionika) i tvrtke (1 dan, 20 - 25 sudionika)
• Provedba volonterskih akcija i dugoročnih programa u OCD-ima
• Izrada priručnika o korporativnom volontiranju
• Uspostavljenje Savjeta za razvoj korporativnog volontiranja i izrada Standarda
• Promocija vrijednosti korporativnog volontiranja i primjera dobre prakse među dionicima i u široj javnosti
• Organizacija konferencije o korporativnom volontiranju

Ciljane skupine:

• 35 - 40 neprofitnih organizacija s područja Osijeka, Zagreba i Splita
• 18 - 20 tvrtki s područja Osijeka, Zagreba i Splita (1040 volontera iz poslovnog sektora)
• Drugi ključni dionici za društveni razvoj

Partneri:
Udruga Mi (Split)
Volonterski centar Osijek


Vrijednost projekta i izvori sredstava:
Ovaj projekt financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a ukupna mu je vrijednost EUR 119.732,47.

      

Volontiranje poslovnog sektora: PRIMJERI DOBRE PRAKSE

Ovdje možete pročitati iskustva zaposlenika koji su uključeni u volonterske aktivnosti u sklopu svoje tvrtke/ organizacije.


IBM volontira: „Iznimno ispunjujuće iskustvo!“

IBM-ova zaposlenica Marian i sudionica njihovog volonterskog programa za zaposlenike provela je mjesec dana u Hrvatskoj volontirajući i dijeleći svoje znanje i ekspertizu s jednom hrvatskom organizacijom. Kako joj je bilo, pročitajte u nastavku, a njezina priča možda vas potakne da pokrenete nešto slično na vašim radnim mjestima! :)

Ukosnica volontira: „O volontiranju u superlativima!“

Vlatka Kovačević i Silva Tokić, djelatnice specijalizirane trgovine frizerskom opremom Ukosnica d.o.o., po prvi su se puta formalno volonterski angažirale u sklopu manifestacije Hrvatska volontira 2016. Članicama dnevnog centra za umirovljenike, koji djeluje u sklopu programa socijalizacije starijih osoba Udruge „MI“ – Split, održale su predavanje o njezi kose. 


Inchoo - angažman u zajednici

Donosimo priču zaposlenika osječke IT tvrtke Inchoo koji su se uključili u volontiranje zaposlenika tijekom manifestacije „Hrvatska volontira“ te proveli jedan dan u SOS Dječjem selu Ladimirevci i udahnuli novi život drvenim ogradama.

dm volontira - Više od mene

Tvrtka dm već godinama potiče svoje zaposlenike na volontiranje, a svoje iskustvo volontiranja podijelila je s nama njihova zaposlenica i volonterka Jana koja se prisjetila svog prvog volonterskog angažmana u Centru za rehabilitaciju - podružnica Paunovac.

PBZ volontira: "Bogatija sam za cijeli jedan svemir!"

Djelatnica Privredne banke Zagreb, Maja Tvrdić, kao volonterka se uključila u nacionalnu kampanju „Hrvatska volontira 2016“. Maja je provela dan s korisnicima i voditeljima udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Moje dijete Solin“ sudjelujući u njihovoj volonterskoj akciji „Zaplešimo i vježbamo i sve oslikajmo zajedno!“.


GRAWE volontira - doprinos humanijem društvu

Silvio Ambruš, djelatnik tvrtke GRAWE Hrvatska d.o.o. i direktor regije Slavonija podijelio je iskustvo volontiranja zaposlenika slavonske podružnice tvrtke koji unazad nekoliko godina sudjeluju u raznim volonterskim aktivnostima u zajednici.


INA volontira – stvaranje novih i trajnih vrijednosti u zajednici

INA je jedna od onih tvrtki koja ima već bogato iskustvo u volontiranju poslovnog sektora te koja već godinama kroz volontiranje djeluje u zajednici i pritom osnažuje svoj kolektiv. Pročitajte što o petogodišnjem djelovanju INA-inog Kluba volontera kaže njihov voditelj Neven Pavao Poklepović.


Splitska banka volontira: Volontiranjem širimo obzore!

Djelatnica Splitske banke, Maja Vukorepa, kao volonterka se uključila u nacionalnu kampanju „Hrvatska volontira 2016.“. Maja je provela dan s korisnicima i voditeljima udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Moje dijete Solin“ sudjelujući u njihovoj volonterskoj akciji „Zaplešimo i vježbamo i sve oslikajmo zajedno!“.

Atlantikovci volontiraju

Zaposlenici Atlantic Grupe iz godine u godinu u povodu Dana vrijednosti kroz različite akcije uređenja te humanitarnog djelovanja pomažu lokalnim zajednicama. Pročitajte crticu iz njihova iskustva volontiranja u osječkom Skloništu za napuštene pse Udruge Pobjede.

KONČAR volontira: Dan planeta Zemlje

Zaposlenici grupe KONČAR redovito se uključuju u volonterske aktivnosti, pogotovo one vezane za zaštitu okoliša, a kratkoročnim aktivnostima uljučili su se i u projekt "Širenje područja suradnje - korporativno volontiranje kao inovativni oblik filantropije i resurs za razvoj civilnog društva". 


PBZ volontira: Djelićem svog vremena možemo učiniti nešto veoma korisno!

U prosincu prošle godine pet djelatnica Privredne banke Zagreb (PBZ) posjetile su Centar za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“, konkretno Odjel smještaja, kako bi se uključile u volontersku akciju „Dođi i povedi me na Božićni sajam“.