Gdje sam?

VIV: generacija 2014. - Marija Roth

Upravo je prof. Marija Roth svojim cjelokupnim radom i angažmanom u školi i izvan nje primjer kako treba živjeti svoj poziv, a ne ga samo odrađivati.

Svojim postupcima i osobnim stavom, profesorica Marija Roth razvija plemenite ideje o dostojanstvu svake osobe, čovjekovim pravima i njegovoj slobodi. U svakodnevnom radu s učenicima, nastavnicima i roditeljima potiče ih na postupak u duhu kulture mira, suradnje i nenasilnog ponašanja u rješavanju sukoba. Potiče ekološke akcije u školi, blagost u odnosu prema ljudima, i svim živim bićima.

Vrlo je aktivna u radu Volonterskog centra u školi, organizira, koordinira i osobno sudjeluje u provedbi mnogih akcija. Znamo da su se zbog njenog angažmana u volonterskom radu mnoga djeca obradovala i da se u njihovu ponekad tužnu životnu, priču vratio osmijeh. Znamo i još nešto - da Mariji neće ponestati ideja kako nekog usrećiti.

Ujedno Vam želimo uspjeh u radu i nastojanjima da svijet učinite boljim.“

Željka Frković, prof.
ravnateljica X. gimnazije


Naša školska psihologinja - profesorica Marija Roth - ponajprije je naša prijateljica. Vrlo je pristupačna, uvijek otvorena za suradnju, pomoć i korisne savjete i bez obzira na njen zahtjevan raspored, svaki učenik može doći popričati s njom i dogovoriti sastanak za individualni razgovor. Uvijek nađe vremena za učenike i voljna je pomoći svakome u njegovoj nevolji, velikoj ili maloj. Za nju smo svi jednaki, svi smo njezini. Bori se za svakog učenika te u ugodnoj i opuštenoj atmosferi te poticajnoj suradnji pronalazi rješenja, putove, tople osjećaje, pruža olakšanje.

Nikada joj nije problem popričati i surađivati s drugim profesorima kad je učeniku potrebna pomoć. Vrlo je omiljena među učenicima i kolegama. Ugodna je i blaga osoba, iznimno stručna i zanimljiva, modernih metoda. Njena soba puna je boja, simpatičnih predmeta, igračaka i slika kojima vješto olakšava komunikaciju, osobito onima koji se u početku pomalo ustručavaju tražiti pomoć. Svi znaju da je uspješna u radu s djecom i zato joj se s povjerenjem obraćaju. Često odlazi među učenike, bila je i našem razredu više puta i održala nam zanimljive radionice, predavanja i vježbe. Odlično je organizirana, objektivna, doista nepristrana, uvijek nasmijana, vedra, poletna, puna empatije - ugodno nam je s njom.

Suvremenih je ideja i nazora, stalno radi nešto korisno za nas, pokreće zanimljive programe i akcije, bavi se i snimanjem edukativnih filmova s učenicima i vodi razne korisne tribine. Takvu optimističnu, inteligentnu, vedru i stručnu psihologinju trebala bi imati svaka škola! Ostavlja među učenicima i kolegama neizbrisiv trag. Veselimo se svakoj akciji koju ona pokrene i u kojoj možemo surađivati s njom.

Volonterski klub X. gimnazije


Fotograf: Adem Alajbegović