Gdje sam?

VIV KOORDINATORICA 2015.: Martina Horvat

Martina Horvat diplomirala je socijalnu pedagogiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. U dosadašnjem radu bavila se uglavnom edukacijama i treninzima usmjerenima na razvoj socijalnih kompetencija, ljudska prava, građansku participaciju i aktivizam, te volonterstvo. Posjedujući bogato volontersko iskustvo djeluje i kao edukatorica i koordinatorica volontera volontera te vodi radionice za učenike, nastavnike i kolege u udrugama, koje sudionici uvijek opisuju kao korisne, zanimljive i zabavne.

Martina Horvat je osoba koja istinski voli svoj posao: s velikim entuzijazmom priprema edukativne module i radionice. Trenutno pohađa doktorski studij socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Kao glavni kontakt za volontere GONG-a, ona pronalazi vremena da sa svima uspostavi osobni kontakt i uvijek nađe način da najbolje potakne i iskoristi svačija znanja i vještine.

Gorljiva je zagovornica uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u škole kao načina da se mlade nauči da budu informirani i odgovorni, i da aktivno sudjeluju u društvenom životu. Vrlo strpljiva i smirena, Martina je uvijek spremna priskočiti u pomoć kolegama i preuzeti na sebe odgovornost u poslu. 

kolege iz GONG-a 


Od svih osoba koje su mi bile nadređene, Martina je bila najbolja. Ona mi je svojom posvećenošću i znanjem o poslu kojim se bavi dala odličan primjer kako je to raditi za organizaciju civilnog društva. Uvijek je bila jako strpljiva, bilo da se radilo o pitanjima koja sam postavljao, od upita o hrvatskom političkom sistemu do onih osobnijih, bila je prava mentorica i davala mi stalnu podršku. Njen prijateljski stav dozvoljavao mi je da se osjećam jako ugodno u njenoj prisutnosti već u samim početcima mog stažiranja u GONG-u, čime mi je i omogućila vrlo vrijedna iskustva. Nisam mogao poželjeti bolju mentoricu od nje. 

Austin Doehler (USA), stažist GONG-a 


Martina je osoba u čijem se prijateljskom i toplom pristupu najbolje može vidjeti njezino dugogodišnje iskustvo u radu s mladima, i koja kroz komunikaciju s mladim ljudima odlicno zapaža i artikulira njihove želje, probleme i potrebe, te stoga može predstavljati svojevrstan glas te populacije. 

Andrea Žic, internstica GONG-aU proteklih nekoliko godina s Martinom sam surađivao na nekoliko projekata i imao sam prilike upoznati se s njezinim načinom rada. Već u samim početcima suradnje bilo je jasno da su stručnost, odgovornost i ozbiljnost pristupa, te visoka razina posvećenosti ciljevima projekta, osobine koje ju obilježavaju. Međutim, kako je naša suradnja odmicala, shvatio sam da mi se kod Martine najviše sviđa njezina beskrajna strpljivost, koju je iskazivala u odnosima sa suradnicima, volonterima i sudionicima u projektima koje smo provodili. U vremenu u kojem svi nervozno žurimo i jurimo, pritisnuti rokovima koji nam neumitno izmiču, rijetka je to i izuzetno vrijedna vrlina.

Berto Šalajas, FPZG


Fotografija: Hrvatski fotosavez