Građani – volontirajte!

Zakon o volonterstvu kaže da su volonteri i volonterke osobe koje dobrovoljno ulažu svoje osobno vrijeme, trud, znanja i vještine obavljajući usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a pritom ne traže novčanu nagradu ili drugu imovinsku korist.

Volonterom se može postati bez obzira na dob, spol, starosnu dob, nacionalnost ili druge posebnosti. Jedino što je bitno jest da odlučite izdvojiti određenu količinu svoga vremena i odaberete način na koji ćete ga pokloniti nekome tko treba vašu pomoć. Nije važno jeste li još u školskim klupama ili u njima sjede vaši unuci, jeste li zaposleni na puno radno vrijeme ili baš tražite novi posao, imate kristalno jasnu sliku o tome gdje i kako želite pomoći ili se osjećate voljno, ali pomalo zbunjeno – svatko može volontirati!

Najbrži način na koji se možete uključiti u volonterski svijet je da se registrirate na online platformi za volontiranje Volonteka (nova verzija Volonteke počela je s radom 1. srpnja 2021.), ispunite svoj volonterski profil i nakon toga se jednim klikom možete prijavljivati na sve otvorene volonterske aktivnosti na platformi. U profilu možete označiti da želite primati informacije o aktualnim aktivnostima i svaki tjedan ćete putem e-maila dobivati tjedni pregled objavljenih volonterskih aktivnosti. Napravite svoj profil i pretražite Volonteku u kojoj se nalaze brojne prilike za volontiranje, pogledajte kakve pozicije nude organizatori volontiranja s područja Zagreba koji se u njoj nalaze.

Dobro nam došli u volonterski svijet!