Naš dosadašnji rad

 

Početak našeg djelovanja (1998.) obilježio je program međunarodne razmjene volontera iz Hrvatske i inozemstva započet još u sklopu Antiratne kampanje Hrvatske.

Od 2007. godine usmjerili smo se jačanju programa namijenjenih razvoju volonterstva na lokalnoj razini, posebice na području grada Zagreba, kako bismo što većem broju građana omogućili da volontiraju u zajednici u kojoj žive i podigli kvalitetu volonterskih programa lokalnih organizacija.

Od 2009. godine dio svojih aktivnosti proširili smo i na regiju središnje Hrvatske preuzimanjem uloge regionalnog volonterskog centra u sklopu Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, čiji smo suosnivači.

VCZ je od svojeg osnutka osmislio i proveo brojne projekte različite tematike. Kroz njih su izgrađena današnja glavna programska područja Volonterskog centra Zagreb – Zagrebački volonterski servis i Međunarodni volonterski servis.

Naš dosadašnji rad uključuje:

Razvoj volontiranja u Zagrebu i na lokalnoj razini

Projekti fokusirani na razvitak i poticanje volontiranja u lokalnim zajednicama, provedeni većinom u Zagrebu, ali i u zajednicama diljem Hrvatske s kojima smo ostvarili suradnju.

Međunarodna razmjena volontera

Od preko 140 međunarodnih volonterskih kampova, preko brojnih međunarodnih razmjena volontera do rada na promociji programa Mladi / Mladi na djelu Europske komisije, VCZ kontinuirano izgrađuje svoj program međunarodne razmjene volontera pod nazivom Međunarodni volonterski servis.

Edukacijski projekti, informiranje i savjetovanje

Razvoju naših osnovnih programa pomažu projekti namijenjeni edukaciji volonterki i volontera s jedne, te organizatora volontiranja s druge strane.

Promocija i priznavanje volontiranja

Organizirajući promotivne kampanje, volonterske akcije, okrugle stolove i konferencije nastojimo proširiti krug ljudi uključenih u volonterske aktivnosti te pridonijeti boljem vrednovanju vrijednosti volontiranja u našem društvu.

Istraživanja i Zakon o volonterstvu

Istraživanja nam pomažu da dobijemo jasniju sliku o stanju volonterstva u našoj zemlji i potrebama na koje trebamo odgovoriti u provođenju naših programa.