Međunarodno volontiranje

Međunarodni volonterski servis namijenjen je svima onima čije volonterske ambicije prelaze granice Lijepe naše. Volonterski projekti u inozemstvu idealan su spoj putovanja i otkrivanja novih kultura te filantropije koja pruža priliku za upoznavanje stvarnog života u zemljama koje posjećujete. Nudimo vam sudjelovanje u međunarodnim volonterskim kampovima i pomoć s pronalaskom dugoročnih međunarodnih razmjena volontera.

Kako se prijaviti na međunarodni volonterski kamp?

  1. Pretražite bazu volonterskih kampovana internetskoj stranici globalnog volonterskog mirovnog pokreta Service Civil International (SCI)
  2. Kreirajte svoj profilu bazi Service Civil Internationala
  3. Uplatite administrativni trošak u iznosu od 100,00 kn i participaciju za kamp u iznosu od 300,00 kn (iznos participacije za Europu/svijet), odnosno 150,00 kn (za kampove u regiji). Ukoliko ste članovi VCZ-a, administrativni trošak iznosi 50,00 kn. U slučaju da niste nigdje primljeni, participaciju vraćamo. Iznosi se uplaćuju na naš žiro račun HR2123400091110055435, a skeniranu kopiju pošaljete nam na e-mail exchange@vcz.hr
  4. VCZ potom prosljeđuje vašu prijavu organizaciji koja priprema odabrani kamp. Organizacija provjerava ima li još uvijek ima mjesta u kampu. Ako je kamp popunjen, tražimo mjesto u idućem kampu s vašeg popisa. Povratni odgovor dobivate u roku od 5 radnih dana.
  5. Minimalno mjesec dana prije kampa dobit ćete Infosheet za kamp koji opisuje lokaciju kampa, kako doći do tamo, detaljnije aktivnosti, tko su voditelji kampa i druge korisne informacije.

 

Tko se može prijaviti na volonterski kamp?

Svatko motiviran može se prijaviti ako zadovoljava slijedeće kriterije:

Starost/mladost: Stariji od 18 i mlađi od 65. U slučaju odlaska u Latinsku Ameriku, Afriku ili Aziju trebate imati najmanje 21 godina, ali sve ovisi o opisu određenog kampa. Ako ste mlađi od 18 možete sudjelovati na kampovima u Hrvatskoj i Sloveniji te na onima u kojima je to posebno navedeno.

Posebni zahtjevi: Mogu se odnositi na kampove sa socijalnom tematikom (rad s djecom, osobama s posebnim potrebama, štićenicima domova za starije i nemoćne). Za kampove u Latinskoj Americi, Africi i Aziji potrebno je prethodno međunarodno volontersko iskustvo, poželjno kroz Service Civil International.

Jezik: U većini kampova službeni je jezik engleski, ako je potrebno znanje lokalnog jezika to je navedeno u opisu kampa.

Putovanje na kamp: Volonter ga organizira i plaća sam, kao i cjepivo i vizu, ako je potrebno.

Radionice: Za sve volontere koji planiraju sudjelovati u kampovima organiziramo pripremnu radionicu koja traje jedan dan. Na toj radionici ćemo se zajedno pripremiti na sve što te može zateći u kampu.

U slučaju odustajanja: Odustajanje od odlaska na kamp može prouzročiti razne neugodne situacije organizatorima kampa, a i našoj udruzi. Ako odustanete od kampa u periodu od 30 i više dana prije početka kampa vraćamo vam 50% participacije. U slučaju odustajanja 30 i manje dana prije početka kampa, ne vraćamo iznos za participaciju.