Poslovni sektor – uključite vašu tvrtku

Volontiranje zaposlenika podrazumijeva volonterski angažman zaposlenika neke poslovne organizacije koji se odvija unutar radnog vremena zaposlenika, odnosno u organizaciji tvrtke u kojoj rade.

Ono je jedan od novijih oblika društveno odgovornog poslovanja. Radi se o vrlo specifičnom načinu pridonošenja boljitku zajednici u kojoj poslovna organizacija djeluje, jer diverzificira načine na koje privatni sektor može filantropski djelovati. Uz klasično odgovaranje na potrebe zajednice novčanim ili materijalnim doprinosima, privatnom sektoru se otvara mogućnost da:

  • zaposlenici volontirajući pružaju svoja znanja i vještine pro bono, u korist neprofitnog sektora ili pojedinaca.
  • zaposlenici volontiraju u volonterskim akcijama koje nisu usko povezane s njihovim područjem rada, ali odgovaraju na neku od aktualnih potreba zajednice u kojoj djeluje njihova tvrtka.

Prednost volontiranja zaposlenika je u tome što za razliku od novčanih donacija daje rezultate koji su vidljivi odmah i to na način da tvrtka i njezini zaposlenici koji poklanjaju svoje vrijeme sudjeluju u njihovom ostvarivanju. Ono unosi svježinu u prosječan radni tjedan, potiče timski duh, osnažuje pripadnost zaposlenika tvrtki, razvija ponos kod zaposlenika jer rade za organizaciju koja djeluje na dobrobit zajednice u kojoj žive.

U razvoju programa volontiranja zaposlenika mogu vam pomoći upravo dionici iz sfere civilnog društva, koji su upoznati s konkretnim potrebama zajednice i sigurno imaju dobru sliku o tome kako ovim putem postići najveći učinak. Volonterski centar Zagreb na razvoju volontiranja zaposlenika  radi od 2007. godine. Intenzivna suradnja s poslovnim organizacijama na temu volontiranja zaposlenika započela je 2017. godine osnivanjem Mreže za razvoj korporativnog volontiranja te se otada sve do krizne 2020. godine kontinuirano radilo na promociji i razvoju volontiranja zaposlenika putem sastanaka Mreže i organizacijom godišnjih Nacionalnih konferencija o volontiranju zaposlenika. Također, 2019. godine pokrenuto je i potpisivanje Povelje o volontiranju zaposlenika kada je 23 organizacije potpisalo Povelju i time potvrdilo namjeru sustavnog pristupa razvoju volontiranja zaposlenika. 2020. godine zbog COVID-19 epidemije proaktivna suradnja je prekinuta te je u proljeće 2021. u sklopu projekta „Radius V“ ponovo pokrenuta. 09. rujna 2021. održana je 4. Nacionalna konferencija o volontiranju zaposlenika, te je Povelju o volontiranju zaposlenika potpisalo još 5 tvrtki, što čini ukupno 28 potpisnika Povelje.

Rado ćemo vam pomoći da napravite prve poteze u pravom smjeru.