Poslovni sektor – uključite vašu tvrtku

Volontiranje zaposlenika podrazumijeva volonterski angažman zaposlenika neke poslovne organizacije koji se odvija unutar radnog vremena zaposlenika, odnosno u organizaciji tvrtke u kojoj rade.

Volontiranje zaposlenika je jedan od novijih oblika društveno odgovornog poslovanja. Radi se o vrlo specifičnom načinu pridonošenja boljitku zajednici u kojoj poslovna organizacija djeluje, jer diverzificira načine na koje privatni sektor može filantropski djelovati. Uz klasično odgovaranje na potrebe zajednice novčanim ili materijalnim doprinosima, privatnom sektoru se otvara mogućnost da:

  • zaposlenici volontirajući pružaju svoja znanja i vještine pro bono, u korist neprofitnog sektora ili pojedinaca.
  • zaposlenici volontiraju u volonterskim akcijama koje nisu usko povezane s njihovim područjem rada, ali odgovaraju na neku od aktualnih potreba zajednice u kojoj djeluje njihova tvrtka.

Prednost volontiranja zaposlenika je u tome što za razliku od novčanih donacija daje rezultate koji su vidljivi odmah i to tako da tvrtka i njezini zaposlenici koji poklanjaju svoje vrijeme sudjeluju u njihovom ostvarivanju. Ono unosi svježinu u prosječan radni tjedan, potiče timski duh, osnažuje pripadnost zaposlenika tvrtki, razvija ponos kod zaposlenika jer rade za organizaciju koja djeluje na dobrobit zajednice u kojoj žive.

U razvoju programa volontiranja zaposlenika mogu vam pomoći upravo dionici iz sfere civilnog društva, koji su upoznati s konkretnim potrebama zajednice i sigurno imaju dobru sliku o tome kako ovim putem postići najveći učinak. Volonterski centar Zagreb na razvoju volontiranja zaposlenika  radi od 2007. godine. Intenzivna suradnja s poslovnim organizacijama na temu volontiranja zaposlenika započela je 2017. godine osnivanjem Mreže za razvoj korporativnog volontiranja te se otada sve do krizne 2020. godine kontinuirano radilo na promociji i razvoju volontiranja zaposlenika putem sastanaka Mreže i organizacijom godišnjih Nacionalnih konferencija o volontiranju zaposlenika. Također, 2019. godine pokrenuto je i potpisivanje Povelje o volontiranju zaposlenika kada su 23 organizacije potpisale Povelju i time potvrdile namjeru sustavnog pristupa razvoju volontiranja zaposlenika. Godine  2021. u sklopu projekta „Radius V“ i nakon epidemije korona virusa ponovo je pokrenuta suradnja s tvrtkama koje  razvijaju volontiranje zaposlenika. Dana 18. listopada 2022. održana je 5. Nacionalna konferencija o volontiranju zaposlenika te su Povelju o volontiranju zaposlenika potpisale još 2 tvrtke, što čini ukupno 31 potpisnika Povelje.

Rado ćemo vam pomoći da napravite prve poteze u pravom smjeru. Javite nam se na informirajse@vcz.hr za više informacija!